ŠEF VUKOVARSKOG SDSS-A:

'Hrvati ne žele Srbe u Koloni sjećanja!'

06.11.2013 u 19:09

Bionic
Reading

Predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Milaković izjavio je večeras kako je uvjeren da će izmijenjeni Statut Grada Vukovara biti 'pravno oboren' jer je, smatra, u dubokoj suprotnosti s Ustavom i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina

Milaković je to izjavio gostujući u kontakt emisiji Vinkovačke televizije 'Politika i istina', gdje je komentirao odluku vukovarskog Gradskog vijeća koje je prekjučer usvojilo izmjene i dopune gradskog Statuta i njima područje Vukovara proglasilo mjestom posebnog pijeteta, te propisalo da je u tom gradu službeni jezik hrvatski i pismo latinično. Izmjenama je propisano i da se područje Vukovara u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji govori o dvojezičnosti.

Milaković je istaknuo kako bi dvojezičnost bila dobar početak ka popravljanju odnosa između vukovarskih Srba i Hrvata. Ustvrdio je da uvođenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru nije bilo zamišljeno da bi se povrijedili osjećaji Hrvata, već prvenstveno kako bi se pripadnicima srpske manjine dalo do znanja da su 'dobrodošli i ravnopravni u Vukovaru, kao što su to bili prije 1991. godine'.

'Priča oko Vukovara je često jednostrana, pripadnici srpske zajednice nemaju prostora da iskažu svoja osjećanja, da iskažu poštovanje prema svojim žrtvama, niti u medijima možete vidjeti ikakav prostor za srpske žrtve u Vukovaru', naveo je.

Upitan hoće li 18. studenoga biti u vukovarskoj Koloni sjećanja, Milaković je odgovorio da 'najvjerojatnije neće', obrazloživši to riječima kako to nije 'kolona sjećanja za sve žrtve'. 'Hrvatski narod me ne želi tamo, a s druge strane, moram voditi i računa o osjećajima pripadnika moje zajednice', istaknuo je.

Dodao je kako se niti jedan pripadnik srpske zajednice u Vukovaru neće ustručavati od osude bilo kojega zločina počinjenog u Vukovaru 1991. godine. 'Vukovarski Srbi očekuju, međutim, zauzvrat određenu mjeru poštovanja jer Srbi u Vukovaru ne žive od jučer, već su dugo povjesno razdoblje u tome gradu', rekao je Srđan Milaković