simbol grada

Počinje rušenje splitskog turističkog bisera: Pogledajte kako danas izgleda ruglo na mjestu hotela Marjan, a kako će izgledati novi hotel

17.02.2023 u 13:13

Bionic
Reading

Rovinjska Adris grupa uskoro započinje s uklanjanjem hotela Marjan u samom centru Splita, danas ruiniranog simbola grada na čijem mjestu po projektu arhitektonskog studija 3LHD namjerava izgraditi novi luksuzni hotel vrijedan više desetaka milijuna eura. Gradskim vlastima službeno je prijavljen početak rušenja, a javno predstavljanje ovog velikog projekta najavljeno je za idući utorak

'Tada ćemo iznijeti sve detalje ove investicije', kazali su danas iz Adris grupe za tportal, ostavši zakopčani oko ostalih detalja na ovu temu.

U splitskoj gradskoj upravi potvrđeno je da je u prosincu izdana pravomoćna građevinska dozvola za novi hotel Marjan, tako da napokon nema prepreka za jedno od trenutno najvećih ulaganja u hrvatskom turizmu. Marjan će, planirano je, imati pet zvjezdica i poslovat će u sklopu lanca Adrisovih luksuznih hotela, u kojemu se nalaze Grand Park Hotel Rovinj, Monte Mulini, Lone i Hilton u Dubrovniku.

Vrijednost ove investicije zasad je nepoznata, no rovinjska tvrtka nedavno je objavila da u turistički segment svog poslovanja namjerava uložiti 3,2 milijarde kuna (oko 425 milijuna eura), od čega najveći dio otpada na zagrebački Westin i splitski Marjan.

Novi hotel na splitskoj Zapadnoj obali, po građevinskoj dozvoli, imat će 275 smještajnih jedinica najviše kategorije. Najviša zgrada imat će 13 katova, dugačka horizontalna gradnja imat će prizemlje i dva kata, a od susjednih zgrada na istoj parceli istočna će imati tri, a zapadna četiri kata. U nadzemnim etažama bit će javni sadržaji hotela (lobby, restorani, barovi i wellness), smještajne jedinice te sporedni hotelski sadržaji (kuhinje, prostori osoblja te tehnički sadržaji). Građevina će imati podzemnu etažu na kojoj će se nalaziti servisni hotelski prostori te garažu s 280 parkirnih mjesta.

Stari Marjan potpuno će biti uklonjen da bi se na istom mjestu izgradio novi. Projekt 3LHD-a zapravo je reinterpretacija izvornog projekta arhitekta Lovre Perkovića iz 1963. godine, velike atrakcije za tadašnji Split, te njegovih kasnijih dogradnji iz 1979. godine za potrebe Mediteranskih igara. Novi hotelski toranj imat će jednaku visinu kao i stari, ali i jednu etažu manje. Sobe će ponovno dobiti prepoznatljive balkone, ukinute u neuspjeloj i nedovršenoj rekonstrukciji prije petnaestak godina, kada je investitor bio Željko Kerum, a projektant Jerko Rošin. Neslužbeno, cijeli kompleks imat će oko 6,5 tisuća četvornih metara u odnosu na postojeće stanje.

  • +27
Hotel Marjan u Splitu uoči renoviranja Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Marjan je od same izgradnje prije šest desetljeća bio simbol Splita i značajno je oblikovao gradsku vizuru. Zapušteni nekadašnji ponos splitskog turizma svojedobno je za 170 milijuna kuna kupio Željko Kerum, plativši ga državi trostruko više od tražene početne cijene. Obećavao je i najavljivao obnovu, čak sklopio ugovor s lancem Hilton, no ispostavilo se da je ova investicija povukla na dno kompletno njegovo poslovno carstvo. Za kupnju je jamčio njegov trgovački lanac Kerum d.o.o., pa su ga banke blokirale, a on je najavljivao tužbe protiv njih.

Hotel je od tada izvan funkcije.

Koncem 2017. godine Adria Resorts od austrijske Heta Asset Resolution grupe otkupljuje potraživanja nad hotelom Marjan, a prethodno su isto učinili s potraživanjima nad hotelskim aneksima te tražbinama 72 bivša radnika hotela. Dvije godine kasnije na elektroničkoj dražbi prijebojem otkupljuju objekt za tri četvrtine njegove procijenjene vrijednosti, odnosno za 324 milijuna kuna.

Tportal je još 2020. donio detalje planirane obnove, na kojoj je osim studija 3LHD angažiran glasoviti dizajner Piero Lissoni. Originalni plan bio je do konca te godine dovršiti dokumentaciju i u idućoj započeti radove, no pokvarila ga je pandemija koronavirusa zbog koje su sve investicije privremeno zaustavljene, što su potvrdili i u Adris grupi.

Službenom prezentacijom ovog projekta idućeg utorka one se napokon nastavljaju.