uoči skupštine vjerovnika

Bivši radnici hotela Marjan i dalje pitaju: Gdje je nestalo 60 milijuna eura?

17.09.2020 u 11:25

Bionic
Reading

Bivši radnici Hotela Marjan tvrtke Adriatic d.d. u stečaju u četvrtak su ispred Pravnog fakulteta u Splitu javno upozorili na nepravilnosti tijekom stečajnog postupka te su pozvali USKOK i DORH da se izjasne o kaznenim prijavama koje su podnijeli "zbog nestanka 60 milijuna eura"

Prije početka skupštine vjerovnika, koja se jutros održavala na tom fakultetu, nekadašnji pomoćnik direktora Hotela Marjan Milan Biuk izvijestio je kako će se na Skuštini odlučivati o daljnjoj sudbini hotela i da radnici žele upozoriti na kriminalne radnje i nepravilnosti tijekom stečajnog postupka.

"Radnika ima oko 70-ak i ukupno potražujemo 22 milijuna kuna. Adris grupa nam je do sada isplatila 35 posto, dok nam ostatak ne žele dati. Bivši vlasnik Željko Kerum nam jedno vrijeme nije uplaćivao mirovinski staž ni zdravstveno osiguranje, te sad pojedinci imaju problema kod ostvarivanja prava na mirovinu", istaknuo je Biuk.

Napomenuo je i da su dosad podnijeli cijeli niz kaznenih prijava i tužbi za nezakonite radnje koje je vodio stečajni upravitelj Ante Gabelica, u dogovoru sa Kerum grupom i Adris grupom.

Biuk je istaknuo kako su radnici radili do 2008. kad je počela rekonstrukcija hotela nakon čega su upućeni na druge lokacije u sustavu Kerum grupe. Za to vrijeme, tvrdi, nisu redovito dobivali plaće, nisu im uplaćeni doprinosi, pa je dug prema njima narastao na 22 milijuna kuna.

Podsjetio je kako je splitski Općinski sud prije dvije godine procijenio da Hotel Marjan vrijedi 900 milijuna kuna, a da je u novoj procjeni ta vrijednost smanjena gotovo za polovicu - na 450 milijuna.

Hotel je nakon toga prodan za 330 milijuna kuna, a s obzirom da nije plaćen porez od sto milijuna kuna, taj je iznos 230 milijuna, izvijestio je predsjednik Stožera za obranu radničkih potraživanja Hotela Marjan Ante Ledenko i dodao da radnici smatraju kako od te zarade zaslužuju deset posto.

"Prilikom cijelog tog procesa se zloupotrijebilo pravo, metoda i metodologija za izračun vrijednosti hotela Marjan. Sa nevjericom gledamo put Banskih dvora, gledamo da o ovoj situaciji razgovaramo s predsjednikom Vlade i države, da otvorimo problem i da se to više nikada ne dogodi. Ne može se procijeniti vrijednost nekretnine na Zapadnoj obali isto kao vrijednost pojate u Ogorju", ustvrdio je Ledenko.

Radnike zanima, dodao je, gdje je nestalo 60 milijuna eura i traže "da USKOK i DORH konačno progovore" o osnovanosti kaznenih prijava koje su podnijeli radnici.