BURNO NA TRGOVAČKOM SUDU

Bizarno! Bili smo na sastanku skupštine vjerovnika atraktivnog hotela Bellevue u srcu Splita: Frcale optužbe o kriminalu, a palo i cjenkanje

19.10.2022 u 10:01

Bionic
Reading

Splitski Bellevue, derutni i zatvoreni hotel na vjerojatno najprestižnijoj lokaciji u gradu, na Prokurativama, prodavat će se s početnom cijenom od 72 milijuna kuna. Takva odluka načelno je dogovorena, ali ne i donesena na burnom sastanku skupštine vjerovnika na splitskom Trgovačkom sudu - na kojemu su gotovo bez rukavica frcale optužbe o pogodovanju, pa i kriminalu

Na skorašnjem novom sastanku vjerovnika odluka o prodaji hotela formalno će biti donesena i potom javno oglašena.

Slučaj Bellevue intrigantan je jer je razotkrio rupe u stečajnim postupcima i metode kojima je moguće za relativno male iznose domoći se vrijedne imovine. U ovom slučaju braća Josip i Matko Mijić, poduzetnici iz Splita, preko svojih tvrtki svojedobno su od jedne ciparske tvrtke otkupili stečajno potraživanje u iznosu manjem od milijun eura, a tako su - budući da ukupna potraživanja iznose tek 13 milijuna kuna i najviše još toliko u nižim isplatim redovima, od čega polovina ponovno pripada njima - stekli natpolovičnu većinu glasova na skupštini vjerovnika.

Odnosno mogućnost da u svakom trenutku nadglasaju državu i Split kao preostale veće vjerovnike, pa i da odluče o načinu, cijeni i modalitetu prodaje Bellevuea.

U prvom pokušaju tako su namjeravali kroz 'dosudu nekretnine' pretvoriti svoja potraživanja u vlasništvo, čime bi de facto za samo tri milijuna eura dobili višestruko vrjedniji hotel. Taj scenarij spriječila je sutkinja Trgovačkog suda u Splitu Ana Golub Gruić, upozorivši da nekretnina vrijedi znatno više i da razlika u novcu pripada državi kao najvećem dioničaru. Njezinu odluku potvrdio je Visoki trgovački sud, pa je bilo zanimljivo vidjeti na koji će način braća Mijić iz drugog pokušaja staviti Bellevue na prodaju.

Tportal je nedavno opširno pisao o kronologiji cijelog slučaja - tko želi, može se informirati OVDJE - pa ćemo se koncentrirati na spomenuti burni sastanak vjerovnika na splitskom Trgovačkom sudu.

  • +15
Hotel Bellevue Split Izvor: Cropix / Autor: S. Burić

Stečajni upravitelj Maroje Stjepović, kojega je dio bivših radnika koji su bez prava glasa ondje prisustvovali optužio da 'ne radi i za njih, nego isključivo za Mijiće', predložio je da se hotel prodaje 'javnim prikupljanjem pisanih ponuda' - koje bi, po proceduri, pristizale na njegovu adresu. Jamčevina bi iznosila milijun eura, a početna cijena bila bi 12 milijuna eura, no ona bi se u svakom idućem koraku spuštala za čak tri milijuna eura, pa bi u drugom krugu iznosila devet milijuna eura, u trećem šest milijuna, a u mogućem četvrtom samo tri milijuna eura.

Prikupljanje kuverti, e-dražba i još jedna opcija

Već u tom trenutku pecnula ga je sutkinja Golub Gruić te je javno upozorila da je ovako vrijednu nekretninu primjereno i svrsishodno prodavati na danas uobičajen način, putem elektroničke dražbe FINA-e, umjesto 'prikupljanjem kuverti'.

'Svaki drugi način unovčenja hotela potpuno je promašen. Elektronička dražba otvorila bi prostor svim zainteresiranima, isključili bi se špekulanti, a postigla bi se cijena bliža realnoj tržišnoj vrijednosti nekretnine. U svakom slučaju manje su šanse za nepravilnosti nego da primate kuverte s ponudama i da na ovaj način drastično smanjujete cijenu u idućim krugovima prodaje', eksplicitno je kazala sutkinja. Kada je stečajni upravitelj u jednom trenutku naglasio da 'poznaje sustav elektroničke dražbe', sočno mu je odbrusila:

'Svi znamo da ga poznajete.'

Na njezinu stranu stao je zastupnik države, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu: on se također usprotivio prodaji hotela putem prikupljanja ponuda, 'nije imao ništa protiv' elektroničke dražbe, ali je predložio i treću mogućnost - sustav 'prodaje imovine kao cjeline'. To u osnovi znači da hotel ne prodaje stečajni upravitelj, nego Trgovački sud. 'Tako se jamče sudska kontrola i transparentnost postupka', objasnio je državni odvjetnik.

Stečajnog upravitelja ovaj je prijedlog pomalo uvrijedio, pa je upitao sumnja li u njegovo poštenje, no predstavnik države nije se dao navući na odgovor, nego je tek ponovio da stoji iza izrečenog stava.

Braća Mijić, rekli smo, u skupštini vjerovnika imaju natpolovičan broj glasova i njihov odvjetnik Srđan Barović teoretski je mogao donijeti odluku kakvu god je želio, no nakon višesatne rasprave u kojoj je, između ostalog, kazao da 'u elektroničkim dražbama ima kriminala koliko hoćeš', jasnog stava sutkinje i rezolutnih riječi državnog odvjetnika pristali su na 'prodaju imovine kao cjeline'. Za to će im, pored natpolovične većine potraživanja u stečajnom postupku, trebati potpisi natpolovičnog broja vjerovnika - njih najmanje 14 od ukupno 27. Do idućeg sastanka nastojat će ih prikupiti.

Cjenkanje oko početne cijene

No tada je uslijedila druga, rekli bismo još zanimljivija faza sastanka: odlučivanje o početnoj cijeni po kojoj će Bellevue biti stavljen na prodaju. Naime prethodno su se pojavljivale doslovno bizarne razlike u procjenama sudskih vještaka: još 2007. godine jedan je potpisao da hotel vrijedi nešto više od 80 milijuna kuna. U svibnju ove godine druga vještakinja radikalno je umanjila taj iznos na 47,8 milijuna kuna. Predstavnik države potom se pobunio i zatražio novo vještačenje, a ono je nedavno napisano na ukupan iznos od 91,9 milijuna kuna.

'Želim raspraviti o posljednjem vještvu, ono je neozbiljno i naručeno', pobunio se odvjetnik Mijićevih i predložio da procijenjena vrijednost iznosi 51 milijun kuna. To je izazvalo cjenkanje:

'Može ići na 60 milijuna, s time da se u prvom krugu prodaje za tri četvrtine, odnosno 45 milijuna', predložio je stečajni upravitelj Stjepović.

'Mislimo da je to neprihvatljivo, početna vrijednost treba se kretati između više i niže procjene, dakle oko 10 milijuna eura', ustvrdio je državni odvjetnik.

'Vrijeđa me ovo. Gornja vrijednost je 70 milijuna kuna', uzvratio je odvjetnik Barović, da bi se sve strane konačno našle na 72 milijuna kuna, s time da su u tu cijenu uključene sve pokretnine i oprema Bellevuea.

Jamčevina dva milijuna eura!

Šlag za kraj bila je rasprava o jamčevini koju bi potencijalni kupci morali uplatiti kako bi uopće sudjelovali u procesu, pa je odvjetnik braće Mijić predložio da umjesto početnih milijun eura ona iznosi čak dva milijuna eura. Većina prisutnih razrogačila je oči u nevjerici, no objašnjeno je da bi se na taj način filtrirali samo ozbiljni ponuđači, stoga će na idućem sastanku, kada prikupe sve suglasnosti i kada se formalno usvoje ove već dogovorene odluke, barem ovaj njihov prijedlog biti prihvaćen.

Bellevue se tako ipak prodaje preko Trgovačkog suda. Njegova procijenjena vrijednost iznosit će 72 milijuna kuna, ali tek treba vidjeti hoće li to biti i početna cijena. Jamčevina će iznositi dva milijuna eura.

Ponešto otežavajuća okolnost jest to da on još uvijek nije formalno uknjižen i da ga budući kupac neće dobiti 'jedan kroz jedan' - jer se oko desetak posto njegove površine još uvijek spore država i Split - no nema sumnje da će, nakon dovršetka dvodesetljetne stečajne trakavice nekad slavne tvrtke Laurus, taj dio biti riješen znatno brže i jednostavnije.

Pogotovo ako se u utrku za potencijalno najatraktivniji splitski hotel, osim lokalnih, uključe nešto veći igrači.