REVIZIJA NEKRETNINA U GRADSKOM VLASNIŠTVU

Puljak iseljava političke stranke iz centra grada i pokreće spor protiv države oko vrijednog hotela

04.02.2022 u 11:40

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik Antonio Kuzmanić najavili su, govoreći o upravljanju nekretninama u vlasništvu Grada Splita, da će političke stranke koje unajmljuju prostore u gradskom vlasništvu iseliti iz strogog centra Splita u zajedničke prostore na manje atraktivnim lokacijama. Također, najavili su pravnu bitku s državom za vlasništvo nad polovicom hotela 'Bellevue' vrijednog 100 milijuna kuna na koji se ona, po tvrdnjama splitske vlasti, nemoralno pokušava uknjižiti

'Utvrdili smo da pojedine poslovne prostore na najatraktivnijim lokacijama koriste političke stranke, recimo Kerumova Hrvatska građanska stranka, po maloj najamnini. Izvan centra grada pronaći ćemo prostor koji će imati zajedničke i odvojene prostorije i onamo preseliti stranke po isteku ugovora', rekao je Kuzmanić.

Međutim, po njegovim riječima, upravo je HGS samo šest mjeseci prije prošlogodišnjih izbora 'znakovito' potpisao novi ugovor o najmu prostora sve do 2025. godine.

Puljak i Kuzmanić sazvali su novinare kako bi predstavili stanje oko nekretnina u gradskom vlasništvu i način njihovog upravljanja, nadovezujući se na temu oko 'Državnih nekretnina' koja posljednjih tjedana potresa javnost.

'Otkad smo došli na čelo grada uvodimo red u upravljanje nekretninama, kako bi se njima upravljalo odgovorno i racionalno', poručio je gradonačelnik Puljak. Njegov zamjenik Kuzmanić obavijestio je da je proteklih mjeseci otkriven niz najmoprimaca koji nisu plaćali boravak u gradskim prostorima. Neki su deložirani, a neki su hitno podmirili svoja dugovanja.

  • +10
Split: Ivica Puljak i njegov zamjenik Antonio Kuzmanić održali konferenciju za medije Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

'Nažalost, još uvijek naprosto nemamo ni jednoznačnu brojku prostora u gradskom vlasništvu - neki su još uvijek uknjiženi na Općinu Split, neki kao općenarodna imovina ili društveno vlasništvo. Javno objavljeni registar na stranicama Grada nije potpun. Puno je nereda s kojim smo se uhvatili ukoštac', požalio se Kuzmanić. Slična situacije, kaže, i sa stanovima u gradskom vlasništvu, kojih je po službenoj brojci trenutno oko 460.

'Da, bilo je slučajeva kada se uopće nije naplaćivala najamnina i to mijenjamo, no nije nam interes prodati gradske nekretnine ili ih potpuno komercijalizirati. Najvažnije je da se život u centru grada nastavi odvijati i stoga vodimo puno računa o sociološkom aspektu ovog problema', rekao je Puljak.

Od države će, najavio je, Grad Split zatražiti potpuni popis nekretnina u njenom vlasništvu i nastojati postići efikasniji model upravljanja, koji po njegovim riječima sada 'nije racionalan'.

Oko hotela 'Bellevue' smještenog na atraktivnoj lokaciji na Prokurativi, objavljeno je, postoji namjera Republike Hrvatske da se uknjiži kao vlasnik njegove polovice, dok se oko druge polovice godinama vodio sudski spor s jednom tvrtkom u stečaju.

'Dakle, na njega je upisan Grad Split koji ga je još 1945. godine dao na korištenje jednoj banci koja je propala, pa država sada to želi oduzeti. Radi se o apsurdu i nepravdi, taj hotel gradili su Splićani i stoga će pravne službe učiniti sve kako bi zaštitile interes grada', rekao je Kuzmanić.