iza rešetaka

[VIDEO/FOTO] Horvatinčić stigao u Remetinec na odsluženje zatvorske kazne: Bit ću dobar zatvorenik

14.07.2021 u 21:47

Bionic
Reading

Pravomoćno osuđeni poduzetnik Tomislav Horvatinčić javio se u srijedu oko 21.30 u Centar za dijagnostiku zatvora u Remetincu radi izdržavanja zatvorske kazne od četiri godine i 10 mjeseci zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro

'Žalim što sam sudjelovao u nesreći. Čuo sam jako dobre stvari o zatvorskom sustavu. Ovo je jedan od najhumanijih zatvora u EU. Ovo moje naprasno prekinuto liječenje nastavit će se u zatvorskom sustavu', kazao je Horvatinčić pred remetinečkim zatvorom.

Dodao je da je poštovao zakonsku proceduru i poručio da će biti dobar zatvorenik te da se nada svojem izlječenju do prosinca. Ocijenio je i da su novinari svojim izvještavanjem doprinijeli njegovom odlasku u zatvor.

'Ja bih bio najsretniji da ste napisali da sam dao milijun kuna u Zakladu Ana Rukavina, malom Šimunu ja plaćam liječenje, puno novih radnih mjesta sam otvorio', rekao je.

'Ova nesreća se mogla svakome dogoditi. Ja žalim zbog toga. Djeci ništa ne može vratiti roditelje, ali ja sam njima dao 400.000 kuna, nakon čega su oni povukli žalbu na moju oslobađajuću presudu', nadodao je Horvatinčić, zaključivši kako je dobio tisuće mailova podrške.

Horvatinčić ispred Remetinca Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Video: Zeljko Hladika/PIXSELL

Horvatinčić se javio u zatvor nakon što mu je odbijena posljednja molba za odgodom. I na odbijenicu se žalio, no to ne odgađa odlazak na izdržavanje kazne. Ukoliko Horvatinčićeva žalba bude usvojena, on bi privremeno mogao biti pušten, ali samo zbog liječenja.

Sutkinja izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Martina Maršić odbila je Horvatinčićevu molbu za odgodom izvršenja zatvorske kazne nakon što je sud ustvrdio da se Horvatinčićeve kronične bolesti mogu liječiti u okviru zatvorskog sustava.

Odlazak iza rešetaka odgađao tri puta

Horvatinčićeva obrana je već u tri navrata, krajem ožujka i listopada prošle godine te sredinom ožujka ove godine, tražila da mu se odgodi odlazak u zatvor. U prva dva navrata priložili su medicinsku dokumentaciju u kojoj su naveli da Horvatinčić mora na operaciju u inozemstvo jer se taj operativni zahvat ne može napraviti nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS).

Pravomoćno osuđeni poduzetnik je posljednji put dobio tromjesečnu odgodu izvršenja kazne zbog teškog zdravstvenog stanja u ožujku ove godine. Horvatinčić je u molbi naveo da mu se stanje uopće nije popravilo, već pogoršalo od ožujka 2020., kada je dobio prvu odgodu.

  • +5
Tomislav Horvatinčić ispred Remetinca Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Horvatinčić je početkom prosinca 2019. pravomoćno osuđen za nesreću počinjenu 2011. tek nakon čitave sudske 'sapunice' i tri ponovljena suđenja. Najprije je bio proglašen krivim, ali osuđen na uvjetnu kaznu, zatim je na ponovljenom suđenju bio oslobođen zbog famozne sinkope, da bi na trećem bio osuđen na bezuvjetnu kaznu.

Županijski sud u Zadru tek je u prosincu 2019. potvrdio osuđujuću presudu, a Horvatinčić je na izdržavanje kazne prvi put pozvan u ožujku prošle godine.

Horvatinčić tvrdi da već dug niz godina boluje od maligne bolesti. Mediji ističu da su ga od prve odgode odlaska u zatvor novinari, kao i građani, više puta snimili kako ispija kave u Zagrebu, Samoboru i na ljetovanju.