sporna Akvizicija

Policija ga je hapsila zbog Horvatinčića, od majke je naslijedio unosan biznis: Tomaševićev donator u Srebrnjaku slovi za stručnjaka u zdravstvenom menadžmentu, a tvrtke mu vrte ozbiljan novac. Tko je Tomislav Lauc?

12.07.2021 u 15:59

Bionic
Reading

Početak mandata novoga zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića nije počeo najbolje. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prošli mjesec otvorilo je slučaj protiv njega zbog imenovanja nove Uprave zagrebačkoga Holdinga za koju nije raspisan nikakav natječaj, a u ponedjeljak i zato što je u Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak imenovao Tomislava Lauca, poduzetnika i liječnika koji mu je donirao 10.000 kuna za kampanju. Provjerili smo kako posluju Laucove tvrtke

Novom šeficom Upravnoga vijeća Dječje bolnice Srebrnjak Tomašević je imenovao Sanju Kolaček dok su članovi Ivana Novoselec, Marko Turudić i Tomislav Lauc.

Dječja bolnica Srebrnjak postala je nedavno i predmetom istrage Uskoka zbog sumnje da je Ana Stavljenić Rukavina, bivša šefica Upravnoga vijeća, namjestila natječaj za ravnatelja te bolnice, i to na traženje pokojnoga gradonačelnika Milana Bandića.

Prilikom imenovanja Lauca i novoga Upravnog vijeća gradska je uprava priopćila: 'Izvanredni profesor Tomislav Lauc, dr. med., predaje na Studiju antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Stomatološkom fakultetu u Zagrebu, a gostujući je profesor na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu. Iskusan je menadžer u zdravstvu i ravnatelj Stomatološke poliklinike Apolonija.'

Zanimljiv detalj iz Laucove biografije jest i da su ga brojne kamere snimile prije 11 godina s Tomaševićem i Uršom Raukar na prosvjedima u Varšavskoj ulici, kad su pokušali zaustaviti projekt Cvjetni Tomislava Horvatinčića. Raukar je, podsjetimo, Laucova pacijentica iz poliklinike koja je već reklamirala njegove usluge, ali je, kako tvrdi, sve njih platila sama.

Raukar je tada bio i uhićen, a mediji pišu da je bio 'stanar Varšavske ulice' te da se žalio na 'teror policije'. 'U 5.30 sati probudio me zvuk piljenja grana. Odmah sam znao što se događa. Otvorio sam prozor i imao sam što vidjeti. Varšavsku su počeli kopati. Sišao sam dolje i fotoaparatom krenuo snimati. Specijalci su mi rekli da se maknem, a nakon što sam to odbio, uhitili su me. Riječ je o nasilju prema stanarima Varšavske ulice', ispričao je tada medijima Lauc.

Od tada do danas rijetko se pojavljivao u medijima, no prošle godine pohvalio se za Privredni.hr uspješnim poslovanjem Stomatološke poliklinike Apolonija, koju je naslijedio od majke Mire Jukić Lauc, stomatologinje koja je nakon godina rada u poznatim švicarskim klinikama 1971. pokrenula posao u Zagrebu.

'U Varšavskoj se nalaze ambulante, uprava, financije i računovodstvo, u Ilici je prvi i vodeći hrvatski 3D dijagnostički laboratorij. Naši 3D laboratoriji nalaze se još u zagrebačkoj Dubravi, Varaždinu, Osijeku i Splitu. Formirana je i LDMG grupa koja objedinjuje poslovanje nekoliko tvrtki za dentalnu medicinu, medicinu, 3D dijagnostiku, naprednu IT tehnologiju u medicini, znanstvenu i stručnu publicistiku te konzultacijske usluge iz područja medicinske djelatnosti', rekao je lani Lauc te dodao da je u poslovanje poliklinike uloženo između 10 i 15 milijuna eura.

  • +2
Sandra Benčić održala je konferenciju za medije na temu spornih imenovanja Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Prema podacima Poslovne Hrvatske, Lauc je direktor Stomatološke poliklinike Apolonija iz Zagreba, tvrtke Zubni rendgen dr. Lauc iz Varaždina te je predsjednik Udruge za znanstvena, kultura i multidisciplinarna istraživanja.

Apolonija je lani poslovala s ukupnim prihodima od 7,5 milijuna kuna, što je gotovo 600.000 kuna više nego godinu ranije, pri čemu je ostvarila skromnu dobit od 44.000 kuna. U 2019. dobit joj je iznosila 122.000 kuna. Tvrtka zapošljava 15 ljudi.

Zubni rendgen dr. Lauc poslovao je s nepromijenjenim prihodom od tri milijuna kuna, no daleko je profitabilniji od Apolonije - lani su zaradili 265.000 kuna dok su godinu ranije bili u gubitku većem od 300.000 kuna. Loša im je bila i 2018., kad su također izgubili više od 300.000 kuna. Ta tvrtka, prema podacima Poslovne Hrvatske, zapošljava 10 ljudi.