'POČELA OBNOVA'

[VIDEO] Horvat: Siguran sam da ću imati obraza doći u Petrinju na godišnjicu potresa

22.12.2021 u 13:02

Bionic
Reading

Ministar graditeljstva Darko Horvat izjavio je u ponedjeljak da više nitko ne može reći da obnova na Baniji nije započela te da će imati obraza doći u Petrinju 28. prosinca, na dan Hrvatskog potresnog inženjerstva, kada je i godišnjica prvog petrinjskog potresa

“S obzirom da smo skoro godinu dana nakon prvog i drugog petrinjskog potresa, ja sam siguran da ću imati obraza doći u Petrinju 28. prosinca, na dane Hrvatskog potresnog inženjerstva, prezentirati što je država učinila u proteklih godinu dana, elaborirati u što smo utrošili nešto više od milijarde kuna na Banovinu”, rekao je Horvat tijekom obilaska poslovnog parka City Island nedaleko Zagreba.

Govoreći o tijeku obnove na Baniji, istaknuo je kako je dosad obnovljeno 1100 objekata koji su trebali nekonstrukcijsku obnovu, da su građevinari uvedeni u posao obnove oko 400 objekata koji su procesu konstrukcijske obnove.

“Krenuli su natječaji za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća, 28. prosinca bit će pokrenut natječaj za izgradnju zamjenskih višestambenih zgrada”, dodao je Horvat te zaključiio da danas više nitko ne može reći da proces obnove na Banovini nije započeo. Posjetio je da je država osigurala novac za ozbiljnu obnovu, ali da ćemo biti za “masovnu obnovu spremni”, kada se provedu potrebni postupci.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban

“Onog trenutka kada budemo, za, kako vi to kolokvijalno volite reći, za masovnu obnovu spremni, kada se provedu postupci projektiranja, ugovori projektna dokumentacija, iznjedre kvalitetni troškovnici temeljem kojih će se provoditi nabava i ugovaranje radova, tada će se pojaviti ta masovna obnova”, poručio je Horvat. Pozvao je i građane koji “imaju dojam da su u neadekvatnom privremenom smještaju”, iskoriste priliku i da im država financira privremeni boravak u Termama u Topuskom, te zaključio da je će tamo biti smješteni pod “sigurno drugačijim uvjetima nego je to biti u kontejneru”.