19. prosinca

Srbi rade humanitarni koncert za Baniju. Ida Prester: 'Pobijedili smo nacionalizme. Ima još puno solidarnosti i ljubavi među običnim ljudima ovih naroda'

17.12.2021 u 10:27

Bionic
Reading

Humanitarni koncert, koji će se održati 19. prosinca u dvorani Kombank, nastavak je aktivnosti beogradskog društva Koraci na prikupljanju pomoći za obnovu kuća na području Banije

Beograđani najavljuju humanitarni koncert za Baniju. Naime Zoran Predin, Ida Prester, Kralj Čačka, Nataša Tasić Knežević i drugi gosti iznenađenja nastupit će na humanitarnom koncertu za obnovu kuća na Baniji koji organizira društvo Koraci.

Humanitarni koncert, koji će se održati u nedjelju 19. prosinca u dvorani Kombank, nastavak je aktivnosti beogradskog društva Koraci na prikupljanju pomoći za obnovu kuća na području Banije, stradalom u potresu u prosincu 2020. godine.

'Petrinjski potres bio je ogroman šok. Tisuće obitelji ostale su bez krova nad glavom, strašne su to scene. Velik broj njih i dalje živi u kontejnerima. Predivno mi je što se na te ljude i dalje misli, pogotovo jer inicijativa za koncert dolazi iz susjedne zemlje. Nastupa i Predin iz Slovenije… svi se odričemo honorara i putujemo o svom trošku. Evo dokaza da solidarnosti i ljubavi među običnim ljudima ovih naroda još puno ima, koliko god se politika trudi da sve zapetlja i ponizi. Humanost uvijek nađe svoj put', komentirala je glazbenica Ida Prester za danas.rs uoči koncerta, dodajući kako smatra da su mlade generacije oba naroda 'apsolutno prerasle sukobe devedesetih' te da kroz muziku i kulturu održavaju suradnje, kontakte i tako ostvaruju bliskost.

'Mislim da ove skroz nove generacije nismo uspjeli kontaminirati. Oni rastu slobodno i neopterećeno, u svijetu TikToka, trendinga, sasvim slobodnog protoka informacija. Do njih politika ne dopire. Ta ovisnost o tehnologiji ima i svoju mračnu stranu, naravno, ali mislim da je u kontekstu nacionalizma pobjeda dobivena. Njima nacionalnost ništa ne znači, prate youtubere i blogere iz cijelog svijeta, puno su im bliže i druge nacije i rase i različite seksualne orijentacije nego što su bile nama. Ono čemu se treba više posvetiti je razvoj generalne empatije i solidarnosti. Anestezirani su tom bitkom za lajkove, to im stvara distancu jednih od drugih. Putovnica više nije glavni faktor identiteta među današnjim klincima, već broj followera', rekla je Prester za danas.rs.

Izvor: Društvene mreže

Svi prihodi od beogradskog humanitarnog koncerta za Baniju bit će uloženi u izgradnju i obnovu kuća.

'Iako je od razornog potresa na Baniji prošla cijela godina, obnova teče sporo. Samo na teritoriju Općine Glina oko 1300 obitelji živi u stambenim kontejnerima koji nemaju uvjete za život, a preko 300 osoba nema ni kontejnerski smještaj. U društvu Koraci odlučili smo nastaviti humanitarne aktivnosti i prikupljanje novca za obnovu i izgradnju kuća', poručilo je to društvo.

'Kupovinom karata pomažete da ljudi na Baniji ponovno imaju krov nad glavom', navode Koraci uoči koncerta.

Kralj Čačka s Ninom Bajsić u subotu nastupa i u Zagrebu

Nenad Marić aka Kralj Čačka, srpski kantautor, pjesnik i slikar koji će nastupiti na nedjeljnom humanitarnom koncertu za Baniju, u subotu će svirati i u Zagrebu. Naime u sklopu FonoKinoteke najavljeno je događanje 'Soundtrack za film koji nije snimljen' (izvedbe u 18 i 20 sati), glazbeno-poetski street movie RadioTeatra s dvoje protagonista, koje povezuju poetski senzibilitet u kreativnom radu te sklonost izražavanju u različitim medijima.

Izvor: Društvene mreže

Taj kazališno-radijski dijalog sastoji se od poetskih, proznih i glazbenih zapisa nastalih kao dijaloška razmjena tijekom zime i proljeća 2020./21. između zagrebačke pjesnikinje, kantautorice i dramaturginje Nine Bajsić i beogradskog pjesnika, kantautora i slikara Nenada Marića (Kralj Čačka).

'U maniri radiofonskog teatra, dramaturgija Soundtracka za film koji nije snimljen ne zasniva se samo na riječima i glazbi, već je krasi i zvučno-atmosfersko ruho Dina Brazzodura i Lane Deban, upotpunjeno terenskim audiosnimkama i naracijom Pavlice Bajsić', napominje se u najavi.