neučinkoviti prekršajni postupak

Homofob napao ženu u zagrebačkom klubu i dobio 300 kuna kazne, ali javio se Europski sud: Platite joj odštetu od 10.000 eura

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 14.01.2021 17:33
  • Objavljeno 14.01.2021 u 17:16
Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu

Izvor: Alamy / Alamy / Profimedia / Autor: Cecile Marion

Europski sud za ljudska prava presudio je da hrvatska tijela kaznenog progona nisu na odgovarajući i učinkovit način odgovorila na prijavu napada zbog seksualne orijentacije

Sud je utvrdio da je u tom slučaju povrijeđeno pravo na zabranu mučenja i nečovječnog postupanja iz Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, zajedno sa zabranom diskriminacije, izvijestio je ured hrvatskog predstavnika pred sudom u Strasbourgu.

Prema presudi Republika Hrvatska mora P. Sabalić isplatiti odštetu od 10.000 eura, koliko je i traženo, uz kamate. A od našega pravosuđa i policije traži se da ubuduće za takva i slična djela vode kazneni postupak.

Riječ je o slučaju koji je uslijedio nakon prijave žrtve da je napadnuta u noćnom klubu kad je odbila muškarca navodeći da ju ne zanima jer je ona lezbijka. Muškarac ju je potom napao što je ona "prijavila nadležnim vlastima, a koje po njezinoj ocjeni nisu reagirale na odgovarajući i učinkovit način kako bi zaštitile njezina ljudska prava".

Počinitelj je kažnjen u prekršajnom postupku za remećenje javnog reda i mira novčanom kaznom od 300 kuna, a napadnuta je državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu tvrdeći da je žrtva zločina iz mržnje, napada i diskriminacije.

No, njena prijava je naknadno odbačena jer je utvrđeno da je počinitelj već osuđen u prekršajnom postupku za isto djelo. Nadležno državno odvjetništvo se u odbačaju kaznene prijave pozvalo na tada važeću praksu u pogledu dvostrukog suđenja i kažnjavanja, točnije na načelo "ne bis in idem".

Odlučujući u ovom predmetu sud u Strasbourgu je posebno istaknuo kako se hrvatska tijela u procesuiranju nisu bavila elementima kaznenog djela počinjenog iz mržnje te da je kazna koja je izrečena bila preblaga i neodgovarajuća.

Prema mišljenju suda nadležna tijela su trebala sagledati sve te elemente umjesto da odbiju kaznenu prijavu primjenom načela o dvostrukom suđenju (ne bis in idem). 

Sud je zaključio da su hrvatske vlasti nepotrebno dovele do situacije da se zbog pokretanja neučinkovitog prekršajnog postupka nisu mogle primijeniti relevantne odredbe domaćeg kaznenog zakona o zločinu iz mržnje.

Ova presuda još nije konačna, a to će postati ukoliko ni jedna u iduća tri mjeseca ne podnese zahtjev velikom vijeću ESLJP-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!