moćna tehnička vlada

Holy o detalju u pregovorima HDZ-a i DP-a: 'Nedopustivo'

25.04.2024 u 10:09

Bionic
Reading

Bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy gostovala je u Novom danu televizije N1 kod Tihomira Ladišića gdje je komentirala pregovore o sklapanju koalicija nakon parlamentarnih izbora

Holy tvrdi da je za HDZ uobičajeno da pregovore vode u Banskim dvorima s obzirom da su zaposjeli sve institucije. “To je nedopustivo u normalnim demokracijama jer oni su ipak tehnička vlada”, rekla je.

“Prilično je izvjesno da ćemo u budućnosti imati desnu vladu s velikom ulogom DP-a. To nije iznenađenje jer su na desnom spektru pa dijele određenu ideologiju s HDZ-om. No treba imati na umu da HDZ drži novac jer ima kasu, drži informacije jer imaju obavještajnu zajednicu, a imaju i dovoljan broj ruku u parlamentu što utječe na pregovore u smislu pritisaka i dobru poziciju kod podjeli fotelja”, dodala je Holy za N1.

"U Hrvatskoj je politika područje interesa, i to ne javnih interesa nego partikularnih. Može se nešto dogoditi unutar samog DP-a, ali interes je takav da će to ići u pravcu sastavljanju vlade. I DP računa da će za četiri godine njihovi birači koji im sada zamjeraju tu koaliciju to zaboraviti, a budimo realni birači su u Hrvatskoj imaju relativno kratko pamćenje”, navela je.

O sklapanju parlamentarne većine s druge strane, Holy kaže da to nije toliko izgledno. “Moraju ići u vrlo žestoko natezanje, a i Peđa Grbin je rekao da Zoran Milanović više nije u igri kao mandatar koji je možda mogao utjecati na DP ili Most, ali to je po meni bila pogrešna procjena. Vidimo da sada Most ima određenih problema, tako da mi se manjinska vlada ne čini realnim”, istaknula je Holy.