komunikacijska stručnjakinja

Holy: Milanović je trebao naučiti nešto iz svojih pogrešaka; Plenković se previše uključivao u prvi dio kampanje

24.12.2019 u 11:16

Bionic
Reading

Bivša ministrica u Vladi Zorana Milanovića i komunikacijska stručnjakinja Mirela Holy komentirala je tko u drugom krugu predsjedničkih izbora ima veće šanse privući birače

'Kolinda Grabar-Kitarović i njen tim odlučili su da će ići na televizijska sučeljavanja, a ne više na kampanju po terenu. U jedinom sučeljavanju tijekom prvog kruga izbora pokazala je solidan nastup na televiziji, a na terenu je imala cijeli niz gafova. Zoran Milanović od samog početka inzistira da se kandidati sučeljavaju i sigurno će se odazvati svakom', komentirala je za N1 Mirela Holy moguće televizijsko sučeljavanje dvoje kandidata u utrci za Pantovčak.

Teško joj je prognozirati tko će od sučeljavanja profitirati jer, kako kaže, Milanović ima energiju i karizmu, ali je sklon komunikacijskim gafovima pa će se jako morati kontrolirati i paziti.

'Ukoliko će nastaviti komunicirati na način kao što je u izbornoj noći, ima velike šanse osvojiti mandat', rekla je ova komunikacijska stručnjakinja te dodala kako će, s druge strane, Kolinda Grabar Kitarović pripremiti HDZ. Holy je ocijenila kako je HDZ jedina politička stranka u Hrvatskoj koja kampanju provodi na vrlo profesionalan način.

'Nisu kreativne, ali znaju kojem se biračkom tijelu obraćaju. Dok je kod SDP-a jako puno improvizacije', pojasnila je.

Holy je rekla kako će predsjednica pokušati dobiti birače Miroslava Škore koji su po njezinim riječima, definitivno razočarani HDZ-ovci. Velikim propustom smatra što se u prvom dijelu kampanje Andrej Plenković previše uključivao u nju i bio aktivnim sudionikom.

'Trebao je to prepustiti Grabar-Kitarović, bez obzira na njezine gafove', kaže Holy.

Odabir pitanja na televizijskom sučeljavanju u prvom krugu smatra lošim jer se nisu fokusirali na ovlasti predsjednika ni na teme koje su važne nego na 'tresh' teme.

Holy smatra da se Milanović treba orijentirati prema lijevom biračkom tijelu, a Grabar-Kitarović prema desnom centru.

'Milanović je trebao nešto naučiti iz svojih pogrešaka i nadam se da ih više neće raditi. I da se neće ponašati kalkulantski u ovoj kampanji. Kada se pokušate svidjeti svima, a on se pokušao svidjeti desnom biračkom tijelu, onda se obično ne svidite nikome. On mora biti svjestan da desno biračko tijelo ne može dobiti. Može mobilizirati lijevo biračko tijelo i biračko tijelo centra, a njih neće mobilizirati ako će pokušavati ulaziti u prostor desnice. Za Grabar-Kitarović je dosta opasno ako će previše klizati prema desnom jer dosadašnja analiza svih izbora je pokazala da HDZ pobijedi na izborima kada se drži desnog centra nego kad klizi prema desnici', ističe Holy.

Upitana kome više odgovara da se kampanja pretvori u ideološkoj bitku - crveni, crni, ustaše, partizani, Holy odgovara: 'Kao što je vidiljivo do sada, HDZ pobjeđuje na tom receptu. Kada govorimo o manipulativnoj komunikaciji to se zove fiksiranje neprijatelja.

Oni stvaraju to ozračje da se društvu sprema velika opasnost ukoliko se desno biračko tijelo ne konsolidira jer će onda doći ili crveni na vlast, komunisti, doći će do restauracije Jugoslavije, Srbi će ponovno doći.To su već probane više puta metode i sigurno će se ići na to. To je rizično za Grabar-Kitarović.'