dodatni gospodarski rast

SDP predstavio plan i prijedlog za potpunu legalizaciju konoplje

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 09.08.2019 14:02
  • Objavljeno 09.08.2019 u 13:47
Mirela Holy i Davor Bernardić

Mirela Holy i Davor Bernardić

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i Mirela Holy u petak su predstavili SDP-ov plan za potpunom legalizacijom konoplje, čime bi se doprinjelo razvoju gospodarstva, poljoprivrede i turizma u Hrvatskoj

'Smatramo da bi se liberalizacijom i legalizacijom, pod kontrolom države, ostvario dodatni gospodarski rast, i prihodi koji bi se mogli usmjeriti na otvaranje novih radnih mjesta. Rezultat legalizacije marihuane je prije svega dodatni razvoj turističkog sektora, rast poljoprivredne proizvodnje, i ono što je posljedično i najvažnije rast BDP-a', naglasio je Bernardić na konferenciji za novinare.

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Osvrnuo se i na posljednje izmjene Zakona o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga kojim su se ozakonili pojedini dijelovi industrijske upotrebe konoplje.

'Zadnjim promjenama zakona neće se doći do potpunog iskorištavanja potencijala konoplje. U Hrvatskoj se o uzgoju marihuane u rekreativne svrhe zapravo nikada nije ni ozbiljno razgovaralo', kazao je Bernardić.

Mirela Holy je dodala kako interes za legalizacijom raste iz godine u godinu, a da ovim izmjenama nije omogućena puna primjena i gospodarsko, sociološko, i ekološko iskorištavanje konoplje.

Naglasili su kako proizvodi od konoplje pružaju kvalitetnu i održivu alternativu mnogim štetnim proizvodima, poput biorazgradive plastike, građevinskih proizvoda, boja, lakova i sličnog.

Između ostalog, naglašen je i bitan ljudski faktor kojemu bi pomogla legalizacija.

'Konoplja olakšava brojne simptome bolesti poput multiple skleroze, HIV-a, Parkinsonove bolesti, epilepsije i drugih malignih bolesti', poručio je Bernardić.

Naveo je da zemlje poput Kanade, Nizozemske i Češke zbog legalizacije godišnje zajedno uprihođuju oko 55 milijardi dolara.

'Legalizacija marihuane ima pozitivan utjecaj na turizam, jer bi slobodno uživanje u kanabisu moglo privući nove goste, takozvani marihuanski turizam prvi je razvio Amsterdam, a po uzoru na njega i mnoge druge europske države', rekao je Bernardić.

U SDP-ovom prijedlogu je navedeno kako bi svaka punoljetna osoba mogla uzgajati do devet biljaka u cvijetu, a svaka pravna ili fizička osoba mogla bi se komercijalno baviti uzgojem, prometom i preradom svih vrsta konoplje.

Dodali su također, ako bi taj proizvođač bio na visokoj razini kvalitete uzgoja, onda bi mogao i uzgajati za potrebe zdravstvenog sustava.

'Osnovat će se regulatorno tijelo, Agencija za konoplju, s ovlastima regulacije tržišta, predlaganja podzakonskih akata, uređivanja svih aspekata uzgoja prometa i prerade svih vrsta konoplje', kazao je Bernardić.

Dodao je kako će to tijelo 'obavljati i komercijalne djelatnosti, kao i plasiranje prikupljenih sredstava koja će usmjeravati u poticanje razvoja te industrije'.

'Ovo je prijedlog koncepta koji je napravio naš Savjet za zeleni razvoj, prvo će biti raspravljen u SDP-u te nakon toga krećemo u razvoj prijedloga koji ćemo staviti na javnu raspravu, ne samo u stranci već i s građanima', kazao je Bernardić.

  • +15
  • +12

Mirela Holy i Davor Bernardić o potencijalima konoplje

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Holy je pojasnila kako je bi to bio lex specialis, iznad Zakona o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, a tim zakonom bi se regulirale obaveze cijelog niza ministarstava i tijela javne vlasti, kako bi se omogućila operacionalizacija i implementacija punih gospodarskih potencijala konoplje.

Nakon javne rasprave, prijedlog 'lex konoplje' će pustiti u saborsku proceduru.

'Nadamo se da će to biti do kraja godine, kako bi građani čim prije mogli osjetiti koristi', zaključio je Bernardić.

Bernardić je komentirao i medijske navode o tome kako HDZ-ovi gradonačelnici otkazuju koncerte predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori.

'Ako se otkazuju već unaprijed dogovoreni koncerti očito je panika u HDZ-u zbog Škore', rekao je Bernardić.

Nije htio komentirati nastup presjednice Kolinde Grabar Kitarović na proslavi u Oluje u Kninu, niti to da je svoju kandidaturu najavila u jednom tjedniku desne političke struje.

'Što se tiče samih protukandidata, moj stav i stav stranke je da SDP ima snažnog i samouvjerenog kandidata s dovoljno političkog iskustva koji ima jedan jasan stav i koji može funkciji predsjednika vratiti dostojanstvo i ugled', rekao je Bernardić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!