HRVATSKI NARODNI SABOR

'Hoćemo treći entitet za Hrvate'

20.04.2011 u 11:27

Bionic
Reading

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH prihvatio je na zasjedanju u Mostaru rezoluciju o položaju Hrvata u BiH i strategiji budućega političkog djelovanja. Osuđen je način na koji je uspostavljena vlast u Federaciji BiH i izabran hrvatski član Predsjedništva BiH. Zatražene su izmjene ustava i izbornog zakona prema kojima bi Hrvati postali ravnopravni s druga dva naroda, javlja HRT

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH prihvatio je na zasjedanju u Mostaru rezoluciju o položaju Hrvata u BiH i strategiji budućega političkog djelovanja, javlja HRT.

Na početku zasjedanja, Sabor prihvatio je izjavu o Domovinskom ratu. Osuđuju se presude hrvatskim generalima u Haagu, ponajprije navodi o postojanju udruženog zločinačkog pothvata, što se navodi i u slučaju šestorice dužnosnika bivše Herceg-Bosne koji očekuju izricanje prvostupanjske presude.

HRT javlja da HNS okuplja izabrane hrvatske predstavnike od razine općina, preko županijske, entitetske i državne vlasti. Na zasjedanju HNS-a od pozvanih 632 predstavnika sa svih razina zakonodavne i izvršne vlasti, odazvalo se njih 481, što je 76 posto. Za novoga predsjednika Sabora izabran je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, a za predsjednika Glavnoga vijeća Sabora, kao izvršnoga tijela, izabran je čelnik HDZ-a 1990. Božo Ljubić.

Kako javlja HRT, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u uvodnom govoru da će današnje odluke HNS-a biti u okviru zakona i ustava. HNS će danas poručiti da želimo BiH u sadašnjim granicama po mjeri sva tri naroda koji će imati jednaku institucionalnu i teritorijalnu ravnopravnost s Bošnjacima i Srbima, rekao je Čović. Dodao je da će zasjedanje biti početak jednog dugotrajnog procesa kako bi se popravila pozicija Hrvata u BiH.