GRADONAČELNIKOV PROJEKT

Hoće li Split i ovo ljeto dočekati bez Hiltona?

28.01.2012 u 21:22

Bionic
Reading

Na zapadu ništa novo, kratak je rezime stanja na gradilištu zapadne obale u gradskoj luci u Splitu, ispred budućeg hotela Marjan Hilton

Novi problem s projektom splitskog gradonačelnika Željka Keruma o kojem se govori ovih dana u javnosti posljedica je izmjene originalnog projekta koji je bio izabran na natječaju, a zbog kojeg su neke institucije i tvrtke, primjerice Jadroplov, HZMO i HZZO, na zapadnoj obali ostale bez pristupa za vozila i invalide.

Nakon najavljenih tužbi, pretpostavljamo da će se taj problem ipak riješiti, ali treba podsjetiti da je nestručan i proizvoljan odnos prema arhitektonskom projektu nastavak slične prakse prilikom dogradnje i rekonstrukcije hotela Marjan Hilton.

Prvo je ignoriran originalni projekt arhitekta Lovre Perkovića, primjerice ostakljivanjem tornja ili ugradnjom panoramskog lifta na sjevernoj fasadi.

Drugi primjer takve prakse je dogradnja dva objekta u sklopu hotela, koji viškom etaža opet negiraju originalni Perkovićev projekt, remek-djelo modernizma iz 1963. godine.

Podsjetimo, Kerumov projekt dogradnje i rekonstrukcije potpisuje Jerko Rošin

Danas smo opet obišli gradilište zapadne obale na kojem mehanizacija izvođača, tvrtke Konstruktor, radi punom parom. Završava se kameni pločnik i rubnici, a pri kraju su i građevinski radovi na samoj obali.

Preostaje nasipavanje te finalni radovi, što se može dovršiti za mjesec-dva. S druge strane na gradilištu hotela nema nikoga i sve je mirno.

Ta činjenica zbunjuje jer je cijeli kompleks hotela u rohbau fazi. Pogled na lobi hotela koji je potpuno u betonu i skelama govori za sebe.

Unutar dvorišta hotela je isto sve poludovršeno i u betonu. Zašto nema finalnih radova na uređenju hotela Marjan Hilton, zna valjda samo Željko Kerum ili njegovi partneri iz lanca Hilton.

S Upravom hotela Marjan nismo mogli uspostaviti kontakt jer njihova web stranica zapravo ne funkcionira od siječnja 2001. godine.

To nam sugerira da se još nije počelo s ozbiljnim organizacijskim aktivnostima, kakve se podrazumijevaju u lancu Hilton. Sve zajedno navodi na prijašnji zaključak da će Split i ljeto 2012. dočekati bez Hiltona, ma što Kerum tvrdio.