ANALIZA GORDANA DUHAČEKA

Hoće li Roesler izvesti liberale iz pustinje?

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 06.04.2011 16:36
  • Objavljeno 06.04.2011 u 14:49
philipp roesler

philipp roesler

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa Press

Tko je Philipp Rösler? Odgovor na to pitanje nude današnja izdanja njemačkih novina, u kojima se veliki prostor posvećuje 38-godišnjaku koji bi trebao postati budući stranački šef Liberala i vicekancelar vlade Angele Merkel

On je porijeklom Vijetnamac, dijete bez roditelja koje je usvojeno u Njemačkoj, ali i uspješan liječnik koji se oduvijek zanimao za politiku. On je ujedno i dobro istreniran trbuhozborac, koji je svojedobno nastupao s omiljenom lutkom Willijem, on je aktualni njemački ministar zdravstva i mogući spasitelj Liberala (FDP). On je Phillip Rösler

Tako bi se u kratkim crtama dalo opisati ono najvažnije i najzanimljivije u vezi ovog mladog političara, koji je nakon ostavke desetogodišnjeg stranačkog šefa Guida Westerwellea i unutarstranačkih previranja proglašen kandidatom koji Liberale treba izvesti iz pustinje.

Podsjećamo, FDP je na izborima 2009. osvojio rekordnih 14,6 posto glasova te nakon više od deset godina opet ušao u njemačku vladu, no od tada kao da je sve krenulo nizbrdo. Glavno predizborno obećanje, o smanjivanju poreza, FDP nije održao, a stalne svađe u vladajućoj demokršćansko-liberalnoj koaliciji učinile su da manji partner zastrašujuće brzo izgubi potporu javnosti, pa ankete već mjesecima pokazuju da Liberali jedva prelaze izborni prag.

Siroče iz Vijetnama

Westerwelle je svojim nesnalaženjem i dugim jezikom itekako doprinio takvoj nezavidnoj poziciji svoje stranke te je konačno, nakon mjeseci poziva iz vlastitih redova da konačno ode, u nedjelju podnio ostavku.

Philipp Rösler je pak cijelo vrijeme bio jedan od bliskih Westerwelleovih suradnika, ali i mladi lav njemačkih liberala. Ipak, njegova životna priča počinje 24. veljače 1973, kada je rođen u južnovijetnamskoj provinciji. Kao devetogodišnje siroče došao je u Njemačku, gdje ga je usvojio bračni par koji je već imao dvije kćeri. Roditelji su mu se razveli kada je imao četiri godine, te je mladi Philipp odrastao s ocem u Hamburgu.

Röslerov otac bio je zaposlen u Bundeswehru, njemačkoj vojsci, u koju se prijavio i Rösler nakon mature. Tamo je bio u sanitetu, a 1999. godine započeo je studij medicine, koji je uspješno završio. Ipak, specijalizaciju za oftalmologa nije priveo kraju jer se oko 2000. počeo i politički angažirati, a tada započinje njegov meteorski uspon među Liberalima, u koje se učlanio još 1992.

Philipp Rösler prvo se bavio lokalnom politikom, pa je bio glavni tajnik stranke u pokrajini Niedersachsen do 2004. Godinu dana kasnije izabran je na stranačkom saboru 95 glasova u predsjedništvo FDP-a, a 2006. jepostao i predsjednik svoje stranke u Niedersachsenu.

Najmlađi u vladi Angele Merkel

Nakon velike pobjede Liberala u jesen 2009. Rösler postaje tada najmlađi član savezne vlade Angele Merkel, zadužen za uvijek problematičan resor zdravstva. Na toj poziciji se istaknuo po tome što nije napravio nikakve pogreške, ali iza sebe nema ni velikih političkih uspjeha. Čini se da je to bilo dovoljno očajnim njemačkim Liberalima da u njemu vide spasitelja nakon pada podrške koji im je priuštio Westerwelle.

Njemački mediji su ipak skeptičniji prema Rösleru, no Frankfurter Allgemeine Zeitung hvali ministrovu odlučnost prema farmaceutskoj industriji, s kojom je - kada je to bilo potrebno - ušao u sukob. Spekulira se da će novi stranački šef inzistirati na većoj socijalnoj osjetljivosti Liberala, koji se u međuvremenu smatraju strankom velikog kapitala, sa samo jednom važnom temom, vječnim i neuspješnim traženjem smanjenja poreza. Rösler ima zadatak osmisliti nove liberalne politike, kako bi stranka opet postala zanimljiva što širem spektru birača.

Prije nego je postao vicekancelar i budući predsjednik Liberala, Rösler je u jednom intervjuu izjavio da se politikom namjerava baviti do svoje 45. godine života. Moguće je da će se sada predomisliti, no ovaj 38-godišnjak, njemačka verzija mita o američkom snu, ima težak zadatak pred sobom.

Isti dan kada je, nakon maratonske sjednice predsjedništva FDP-a, Rösler izabran za Westerwelleovog nasljednika, objavljene su i nove ankete ugledne istraživačke kuće Forsa. FDP u njima dobiva samo tri posto glasova, što znači da će se na sljedećim izborima boriti ne za još jedan mandat u vlasti, nego za golo političko preživljavanje i prelaženje izbornog praga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi