LOŠI UVJETI RADA

Hoće li i poštari u štrajk? Jedna odluka Uprave prelila je čašu nezadovoljstva

09.02.2023 u 20:51

Bionic
Reading

Hoće li i poštari u štrajk? Nezadovoljni zbog loših materijalnih prava i ukidanja bonusa na plaće, sindikati su krenuli u pregovore s Upravom, javlja RTL Danas

Voze po kiši i snijegu, dostavljaju pakete, dolaze na kućne adrese. Ipak s plaćom koju zarade, kažu, ne mogu normalno živjeti. Nezadovoljstvo poštara se gomilalo, a kap koja je prelila čašu odluka je Uprave o smanjenju bonusa i dodataka koji su značili i do 20 posto veću plaću.

" Ono što smo u osnovi krenuli u pregovore da izrazimo i iskažemo to nezadovoljstvo Upravi u ime radnika i da upozorim na propuste koje smo mi uočili", kaže Mario Vrček, zamjenik predsjednika Hrvatskog sindikata pošte, za RTL Danas.

Sindikati upozoravaju da je zbog loših uvjeta rada sve teže naći radnike na operativnim poslovima. Prošle godine Poštu su napustile stotine poštara i dostavljača. Nešto se mora promijeniti. U pregovore s Upravom pošte uključena su dva reprezentativna sindikata. Iako o tome nitko ne govori, ako ne dođe do dogovora, moguć je i veliki štrajk radnika kojih je u Pošti preko 9300.

U Upravi odgovaraju da su svjesni problema i da su baš zato prošle godine povećali plaće 8000 radnika za 20 posto. Otvorili su dijalog sa sindikatima i sve su opcije na stolu. Pregovori oko bonusa i prava se nastavljaju.