visok odaziv

Hoće li liječnici u štrajk ili na javni prosvjed? U velikoj anketi proključalo je njihovo nezadovoljstvo

08.02.2023 u 21:27

Bionic
Reading

Na anketu koju su krovne liječničke organizacije uputile na više od 14.000 liječnika, odgovorilo je njih 5700, od čega je više od 97 posto liječnika nezadovoljno svojim radnopravnim statusom, a 94 posto podržava prosvjedne aktivnosti, i to najviše javni prosvjed

Visok odaziv (41 posto) na anketu koju su proveli HLK, Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika daje snažan legitimitet tim zabrinjavajućim brojkama, izvijestila je u srijedu HLK.

Od ponuđenih aktivnosti daleko najviše liječnika (73 posto) odabralo je javni prosvjed, a na štrajk je spremno njih 61 posto ukazujući da je "liječnicima dosta praznih obećanja, vječne kupovine vremena, odgađanja nužnih promjena i PR predstava".

Krovne organizacije usuglasit će do kraja tjedna koju će aktivnost pokrenuti, nakon što o tome odluče njihova vodstva.

Gotovo svi liječnici, 98 posto, podržavaju donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika, a iznimno je visoka - 92 posto i podrška žurnom izjednačavanju/podizanju koeficijenata za plaće tri skupine liječnika, navodi HLK.

Takozvane "robovlasničke" ugovore s obvezom vraćanja bruto iznosa plaće ima čak 23 posto liječnika, a njihovo ukidanje podržava njih 93 posto, rezultati su ankete.

HLK ističe kako je duboka ogorčenost liječnika rezultat preopterećenosti i loših radnih uvjeta, neučinkovitog upravljanja u zdravstvu, devastacije primarne zdravstvene zaštite, nepostojeće reforme zdravstva i kontinuiranog ignoriranja liječničkih zahtjeva od strane Ministarstva zdravstva i Vlade.

  • +3
U Šibeniku povećan broj testiranja na COVID-19 Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Dodaje i da ministarstvo, osim reprezentativnosti liječničkog sindikata, nije ispunilo ništa od obećanja danih na sastanku prošlog ljeta.

"Bez liječnika, temeljnih nositelja zdravstvene djelatnosti, zdravstveni sustav ne postoji" upozorava HLK tvrdeći da odgovorni u zdravstvenoj administraciji i Vladi štete javnom zdravstvenom sustavu i pacijentima guranjem masovnih problema pod tepih.

"Put kojim su krenuli vodi u urušavanje javnog zdravstva i nedostupnost zdravstvene usluge našim građanima", kaže HLK.

Izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10%, donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Sabora, usklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima i ukidanje postojećih “robovlasničkih” ugovora za specijalizacije liječnika - zahtjevi su čije žurno ispunjavanje zahtijevaju HLK, HLS, HUBOL, KoHOM i Inicijativa mladih liječnika