POZIV NA OSTAVKU

HNS zgrožen Kosorovom porukom manjincima

17.11.2015 u 15:37

Bionic
Reading

Nakon što je šef HSLS-a Darinko Kosor iz okrilja HDZ-om predvođene Domoljubne koalicije 'prijateljski savjetovao' saborske zastupnike nacionalnih manjina da paze što rade nakon što su dali načelnu podršku SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste, zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin poručio je Kosoru da svojim istupima ne umanjuje vrijednost i važnost zastupnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. 'Nevjerojatan potez' Kosora izazvao je i reakciju HNS-a, iz kojeg upozoravaju da je 'nedopustivo to da jedan političar, koji se smatra imalo ozbiljnim, i čija se stranka deklarira kao liberalna, uopće pomišlja na takve poruke, a kamoli ih javno izgovara'

'O svemu se može raspravljati sa mnom, ali o dvije stvari ne: da nismo zastupnici kao svi drugi i da moramo po definiciji biti uz vlast. Bio sam u oporbi s vašim HSLS-om osam godina. Ne sjećam se da su me kritizirali Budiša i Gotovac. Ako možete, strpite se i vi', odgovorio je u komentaru na Kosorov status na Facebooku zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, a u izjavi za Rovinj FM poručio je Kosoru i da svojim istupima ne umanjuje vrijednost i važnost zastupnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

Otkud Kosoru pravo da dijeli lekcije zastupnicima nacionalnih manjina?

'Besramna poruka kojom šef 'liberala' poziva zastupnike manjina da 'paze što rade' ne da nije u skladu s liberalnim svjetonazorom, nego predstavlja grubo zadiranje i miješanje u pravo odlučivanja i slobodu djelovanja zastupnika izabranih od građana, koji su im dali povjerenje da kao odgovorni i slobodni ljudi donesu odluku na dobrobit svih koje predstavljaju', upozorio je HNS.

Usput podsjećaju Kosora da je 'u srži liberalizma slobodno, nesputano djelovanje, sloboda mišljenja i izbora, smanjenje nadzora države i drugih političkih institucija nad individualnom slobodom pojedinca te demokratski oblici vlasti – što je potpuno u suprotnosti s njegovim političkim djelovanjem'. Također, poručuju mu 'da bi mu, uz podsjećanje na liberalne vrijednosti, u trenutnoj situaciji bilo bolje pozabaviti se analizom loših rezultata parlamentarnih izbora i poraditi na jačanju stranke, nego obavljati posao glasnogovornika Domoljubne koalicije'.

HSLS je, valja imati na umu, na parlamentarnim izborima u svim izbornim jedinicama u Hrvatskoj osvojio 7.567 glasova hrvatskih građana, što, kako podsjeća HNS, 'nije dovoljno ni za pola mandata u Hrvatskom saboru, a što je još važnije, za Darinka Kosora nije glasovalo ni pola članstva HSLS-a'.

Stoga se s pravom nameće pitanje, koje je palo na pamet i HNS-u - odakle Darinku Kosoru pravo da dijeli lekcije zastupnicima nacionalnih manjina?

'Umjesto ostavke na čelu stranke, koja bi u najmanju ruku bila moralna i ispravna, s obzirom na rezultate, Darinko Kosor se stavlja u ulogu glasnogovornika Domoljubne koalicije. Ovom prilikom ga pozivamo da se odrekne te važne i velike funkcije za svaku političku stranku i poštedi sebe, svoje birače i svekoliku hrvatsku javnost daljnjeg sramoćenja i blamaže. Svojim odlaskom s mjesta predsjednika HSLS-a učinio bi uslugu ne samo sebi i svojoj stranci, nego i biračima', zaključuju u svojem priopćenju u HNS-u.

Kosor manjincima: Pazite što radite!

Podsjetimo, dan nakon što je svih osmero saborskih zastupnika i zastupnica nacionalnih manjina najavilo da načelno daju podršku koaliciji Hrvatska raste predvođenoj SDP-om, a u obje koalicije računaju tko je bliži magičnih 76, pri čemu, kako stvari trenutno stoje, bolje stoji SDP-ova ekipa, oglasio se iz okrilja Domoljubne koalicije predvođene HDZ-om šef HSLS-a Darinko Kosor. Najprije statusom na Facebooku, koji je potom uređen u otvoreno pismo upućeno manjincima i odaslano medijima, šef liberala poručio je zastupnicima nacionalnih manjina da 'ni s čime ne bi trebali utjecati na stvaranje nove saborske većine, već bi trebali pričekati završetak pregovora Mosta s Domoljubnom koalicijom i koalicijom Hrvatska raste' i apelirao na 'suzdržanost i strpljivost do postizanja dogovora oko nove hrvatske Vlade'.

Nakon floskule da su nacionalne manjine 'hrvatsko bogatstvo, a ne predmet stranačkog nadmetanja', Kosor ih je uputio da malo pripaze što rade, odnosno, kako on to piše: 'Radi ostvarenja svih svojih prava, ali i radi načina biranja prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, zastupnici nacionalnih manjina trebali bi biti dio svake saborske većine koja se postigne dogovorom glavnih nacionalnih koalicija ili lista. Svaki drugi angažman zastupnika nacionalnih manjina bio bi na štetu samih manjina, njihovih prava te na štetu stvaranja društva pune tolerancije i razumijevanja među svim hrvatskim građanima neovisno o njihovoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti.'

O Zakonu o izborima zastupnika u Sabor i Ustavu

Inače, kad se već šef liberala poziva na Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, njime se, između ostalog, propisuje pravo pripadnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj na zastupljenost u Hrvatskom saboru te se navodi da RH jamči pripadnicima nacionalnih manjina ostvarenje prava na zastupljenost u Saboru, kao i to da manjinci u posebnoj izbornoj jedinici biraju ukupno osam zastupnika.

O tome da bi manjinci trebali biti dio saborske većine, kako to tumači Kosor, u zakonu nema ni slova, a dobro je ponoviti i gradivo iz Ustava, jer on propisuje da predsjednik (odnosno predsjednica) RH treba povjeriti mandat osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, dakle i onih koji predstavljaju nacionalne manjine.