SPOR NA KOMEMORACIJI

HNP: 'Imali smo dozvolu za polaganje vijenaca u Jasenovcu'

28.04.2016 u 12:20

Bionic
Reading

Hrvatska nacionalna platforma (HNP) objavila je danas kako je zatražila i dobila pisanu dozvolu da na službenoj komemoraciji jasenovačkim žrtvama u petak, 22. travnja, položi vijenac s natpisom 'Stradalima logora Jasenovac od 1941. do 1951.', reagirajući na ispriku koju je zbog tog vijenca javnosti uputila ravnateljica Javne ustanove spomen područje (JUSP) Jasenovac Nataša Jovičić

Hrvatska nacionalna platforma uredno je zatražila dopuštenje za svoju delegaciju i to je dopuštenje dobila čak i u pismenom obliku. Međutim, odmah pri dolasku kustos muzeja Spomen-područja Jasenovac rekao je da je ravnateljica zabranila polaganje zbog natpisa na vijencu. Zaputili smo se do ravnateljice, bilo je na tom mjestu puno novinara, svi su nešto snimali i uzimali izjave, stoga je nejasno o kakvim dozvolama za snimanje g. Jovičić priča', stoji u reakciji koju je u ime HNP-a poslao novinar Marko Jurič


HNP je objavio video snimak razgovora članova Platforme s ravnateljicom JUP Jasenovac uoči početka službene komemoracije jasenovačkim žrtvama, održane 22. travnja, a Jovičić je u priopćenju ustvrdila da je video snimljen bez njezina znanja.

'Ravnateljicu Jovičić nitko nije ni na što prisiljavao, razgovor je tekao polako, čak i srdačno, sve je bilo objašnjeno tko smo i što želimo, a što se vidi na oba videa koja smo snimili', navodi HNP.

Na videu se vidi da je u tom trenutku uz ravnateljicu Jovičić bio i ministar kulture Zlatko Hasanbegović, a iz HNP-a navode da se ministar na tom mjestu zatekao slučajno, čekajući dolazak premijera Tihomira Oreškovića te 'nema nikakve veze s inicijativom HNP-a'.

Platforma u reakciji postavlja pitanje 'zašto bi nekog trebalo smetati polaganje vijenca stradalima u jugoslavenskom teroru' te 'postoji li u Hrvatskoj diskriminacija žrtava'.

'Ovakva diskriminacija stradanja, ovakva bešćutnost prema odavanju pijeteta stradalima komunističkog terora jugoslavenskoga režima pokazuje tešku deformaciju hrvatskoga društva ili barem onih koji sudjeluju u takvom necivilizacijskom činu. U delegaciji HNP-a bio je unuk čiji je djed stradao u tom logoru 1949. godine. Zar je njegovo pravo da položi vijenac, ali i pravo tisuća ili desetine tisuća ljudi čiji su bližnji ubijeni u tom logoru nakon 1945. godine ispod prava onih ubijenih prije 1945. godine', poručuje HNP.

'Zar u Hrvatskoj postoji diskriminacija mrtvih? Zar u Hrvatskoj postoji diskriminacija žrtava? Zar su nečije žrtve vrednije od onih drugih? Zar su nečije patnje važnije od drugih? Nije valjda da to ima veze s nacionalnom pripadnošću ovih ili onih ubijenih u tom logoru? Nije valjda da gospođa Jovičić prebrojava krvna zrnca žrtava jednog teškog zločina?' stoji u reakciji.