dio oreškovićeve vlade

Na političku scenu vraća se bivša HDZ-ova ministrica. Tko je Nada Šikić

25.09.2023 u 12:23

Bionic
Reading

Na hrvatskoj političkoj sceni stranke niču gotovo kao gljive poslije kiše, pa je jedna osnovana i ovaj vikend. 'Hrvatsko bilo' stranka je koja je u prvi plan izvukla gotovo zaboravljenu bivšu ministricu Nadu Šikić

'Konzervativna smo stranka kršćansko-demokratskih principa i možemo imati zajednički nastup sa svim strankama sličnog svjetonazora', tako je Hrvatsko bilo, novu stranku na hrvatskom političkom nebu, opisala njezina predsjednica, doktorica znanosti Nada Šikić.

Ako vam njezino ime zvuči poznato, to je zato što je ova bivša HDZ-ovka bila ministrica rada i mirovinskog sustava u kratkotrajnoj vladi Tihomira Oreškovića. Rođena u Slavonskom Brodu, završila je Medicinski fakultet u Zagrebu te je specijalizirala neurologiju.

Bila je i predsjednica HDZ-ovog Odbora za umirovljenike, mirovinski sustav i socijalnu politiku, a kao članica HDZ-a predložena je u vladu Tihomira Oreškovića, odnosno vladu HDZ-a i Mosta.

Nakon pada Oreškovićeve vlade i novih izbora, nakon kojih je svoju prvu vladu sastavljao Andrej Plenković, Šikić je imenovana za zamjenicu ravnatelja HZMO-a.

Kao ministrica u javnosti je ostala i zapamćena po tome što nije znala odgovoriti na pitanje kako se puni državni proračun. 'Ne znam odakle se sveukupno skuplja novac za državni budžet. Jedan dio se prikuplja iz sredstava plaća od svakog radnika, a ostali se dio financira iz državnog proračuna. A odakle novac u državnom proračunu, vjerojatno od svih poreza i svega ostalog što je namijenjeno za državni proračun', kazala je svojedobno Šikić.

  • +5
Nada Šikić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

No nije to bio njezin jedini javni gaf. Tako je pred kraj mandata u Splitu izjavila da 'veliki gradovi u Hrvatskoj i nemaju velik problem s nezaposlenošću, odnosno zapošljavanjem'. No pritom je 'zaboravila' da je u tom trenutku od četiri najveća grada u Hrvatskoj Split imao uvjerljivo najveću stopu nezaposlenosti.

Od nevjerojatnih izjava izdvajamo i onu o visokom obrazovanju u Hrvatskoj. 'Mi u ovom trenutku stimuliramo u RH visoko obrazovanje iako znamo da nositelj razvoja nije visoko obrazovanje. Ta količina visokoobrazovanih ljudi ni u Hrvatskoj niti igdje u svijetu nije potrebna', bubnula je Šikić.