SLUČAJ MRSIĆ

HNiP poziva 'na intervenciju Vlade u Hini zbog cenzure'

20.09.2016 u 17:22

Bionic
Reading

Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) pozvali su u utorak Ministarstvo kulture i Vladu da slijedom svojih nadležnosti i temeljem Zakona o Hini 'žurno provjere postupanje Upravnog vijeća, ravnateljice i glavnog urednika Hine, vezano uz informacije dobivene od članova HNiP-a da se u Hini provodi cenzura, odnosno političko pogodovanje neobjavljivanjem informacija važnih za javnost'

'Indicije da se u Hini provodi cenzura pojavile su se na temelju činjenice da je netko zaustavio objavljivanje teksta o tome da bivša tvrtka Dijane Šucbah Mrsić (supruge istaknutog člana SDP-a i bivšeg ministra Miranda Mrsića) Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje duguje više od 10,6 milijuna kuna. Taj tekst napisan je i predložen za objavu 7. rujna 2016., ali je objavljen tek 18. rujna, tj. nakon prijevremenih izbora za Sabor', stoji u priopćenju naslovljenom 'Poziv HNiP-a na intervenciju Vlade u Hini zbog cenzure i političkog pogodovanja'.

S obzirom da je Hina javni servis koji plaćaju svi hrvatski porezni obveznici, HNiP drži da je Vlada i Ministarstvo kulture kao nadležna instanca dužno provjeriti jesu li točni navodi djelatnika Hine prema kojima je objavljivanje teksta prije parlamentarnih izbora zaustavio glavni urednik Hine po nalogu ravnateljice, uz neslužbeno obrazloženje da bi 'objavljivanje takvog teksta bilo neetično prema Mirandu Mrsiću koji je kandidat na listi Narodne koalicije'.

Glavni urednik Hine Obratov odbacio optužbe HNiP-a

'Odlučno odbacujem optužbe HNiP-a da se u Hini provodi cenzura, odnosno političko pogodovanje neobjavljivanjem informacija važnih za javnost. Netočne su tvrdnje iz današnjeg priopćenja, iza kojega navodno stoji HniP, da sam po nalogu ravnateljice Hine zaustavio tekst o višemilijunskom dugovanju bivše tvrtke Dijane Šucbah Mrsić, supruge istaknutog člana SDP-a i bivšeg ministra Miranda Mrsića, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje', naveo je Obratov u priopćenju te je u potpunosti odbacio optužbu da je ravnateljica Hine stopirala ili na bilo koji način utjecala na objavu teksta. 'Netočno je', kaže, 'i da sam tekst zaustavio uz, kako tvrde u HniP-u, neslužbeno obrazloženje da bi 'objavljivanje takvog teksta bilo neetično prema Mirandu Mrsiću koji je kandidat na listi Narodne koalicije'. Netočno je da je itko u Hini od glavnog urednika i njegovog kolegija prije više od dva tjedna tražio službene informacije zbog čega tekst nije objavljen. Netočna je i tvrdnja da se radni tekst u svim bitnim i relevantnim činjenicama i izvorima uopće ne razlikuje od kasnije objavljene verzije', piše Obratov. 'U priopćenju HNiP-a točno je jedino da se radna verzija teksta na Hininom desku pojavila 7. rujna, a da je konačni tekst objavljen 18. rujna', dodaje. Obratov u priopćenju navodi i da je 'radna verzija teksta neovlašteno ukradena s Hininog deska i 9. rujna objavljena na dva internetska portala (direktno.hr i maxportal), uz popratni tekst o navodnoj cenzuri, o čemu je raspravljao Kolegij glavnog urednika koji je o tome izvijestio novinare u redakcijama.'

'Sve to valja službeno provjeriti tim više jer se prvi tekst, čije je emitiranje naprasno zaustavljeno, u svim bitnim i relevantnim činjenicama i izvorima uopće ne razlikuje od kasnije objavljene verzije, a što se dogodilo nakon provedenih izbora, tek 18. rujna', tvrdi HNiP koji je u privitku priložio i radnu, neobjavljenu verziju Hininog teksta.

HNiP također smatra nužnim za slobodu novinarstva u Hrvatskoj dobiti i mišljenje o načinu rada sadašnjega uredništva i ravnateljstva Hine. Ta udruga traži odgovore na pitanja zašto, kako se tvrdi u priopćenju, više od dva tjedna Hinini novinari i urednici nisu dobili zatraženu službenu informaciju zbog čega je tekst zaustavljen ako je sadržavao sve bitne informacije i izvore te je li na djelu bila klasična cenzura ili je posrijedi nešto drugo.

HNiP također citira članak 5. Zakona o Hini u kojem uz ostalo stoji da 'Hina djeluje po načelima neovisnoga, nepristranog i profesionalnoga novinsko-agencijskog izvještavanja' i da ne smije biti izložena bilo kakvim utjecajima koji bi mogli ugroziti točnost, objektivnost ili vjerodostojnost njenih informacija. Hina ne smije, faktički ili pravno, doći pod vlasničku ili drugu interesnu kontrolu neke ideološke, političke ili ekonomske skupine.

Isto tako, u članku 7. stoji da se javnost rada Hine ostvaruje posebno putem obveze Hine da pravodobno i istinito obavještava javnost o obavljanju svoje djelatnosti. Za javnost rada Hine odgovoran je njen/a ravnatelj/ica.

HNiP očekuje da Ministarstvo kulture RH postupi u skladu sa svojim nadležnostima i poduzme odgovarajuće mjere, stoji u nepotpisanom HNiP-ovu priopćenju.