USKOK I CRNI FONDOVI

HND apelira na novinare da ne odaju izvore informiranja

15.09.2011 u 15:45

Bionic
Reading

Novinarski prilozi koji su proteklih dana i mjeseci objavljeni o crnim fondovima HDZ-a, o kriminalnom izvlačenju novca iz državnih poduzeća, o vrlo sumnjivom i vrlo vjerojatno nelegalnom prikupljanju novca za predsjedničku kampanju Jadranke Kosor 2005. i kampanju za parlamentarne izbore 2007. - od iznimnog interesa za hrvatsku javnost, istaknulo je Hrvatsko novinarsko društvo negodujući zbog najave USKOK-a da će na obavijesne razgovore pozvati sve novinare koji su navedene informacije objavili pozivajući se na 'izvore bliske istrazi'

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) napomenulo je da je čak i sadašnji visoki dužnosnik HDZ-a Vladimir Šeks izjavio da je bivši predsjednik te stranke Sanader uspostavio paralelni sustav financiranja u stranci što govori o posvemašnjoj raširenosti ranijeg financiranja HDZ-a crnim novcem.

U HND-u smatraju da je rješenje ove afere važno za cijelu zemlju, za njezinu sadašnjost i budućnost. HND stoga potpuno podržava sve novinare koji se bave ovom značajnom temom.

Naime, USKOK je jučer priopćio da će pozvati sve osobe koje tvrde da su 'iz izvora bliskih istrazi' dobile podatke iz dokaznih radnji, odnosno tajnih iskaza svjedoka, i da će tako prikupiti podatke i činjenice koje su potrebne za pokretanje kaznenog postupka. S obzirom na to, HND podsjeća sve novinare koji eventualno budu pozvani da bez ikakvih pravnih posljedica mogu koristiti svoje profesionalno pravo da ne odaju svoje izvore informiranja.

Iz teksta jučerašnjeg priopćenja zapravo je jasno da je USKOK potvrdio i istinitost objavljenih sadržaja i time spriječio osobe da na osnovi spornog teksta optuže novinare za klevete i uvrede.

USKOK ima pravo zvati na obavijesne razgovore zbog curenja podataka iz istraga, ali kad se radi o ovako krupnoj stranačkoj i državnoj aferi, najavu o pozivanju novinara u USKOK smatramo - političkim putem potaknutim pokušajem zastrašivanja novinara i medija kako se više ne bi bavili tom temom, a to je nedopustivo, poručili su iz novinarskog društva.

Napomenuli su kako s obzirom na dugogodišnje iskustvo kada su mediji objavljivali različite afere, ali se istražni i pravosudni organi tim aferama nisu bavili, javnost i građani s dobrim razlogom sumnjaju da će se i ovog puta nešto zataškati ili da će u najmanju ruku pravda i ovoga puta biti selektivna.

Medijske objave jedino su jamstvo da tome ne bude tako, zaključuje se u priopćenju koje potpisuju predsjednik HND-a Zdenko Duka i novinarka Ana Raić Knežević, predsjednica Zbora sudskih izvjestitelja.