49 stradalih

HND apelira na medije: Ne objavljujte snimke terorističkog napada u Christchurchu

16.03.2019 u 17:52

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) apeliralo je u subotu na novinare i urednike da izvještavanju o masovnom terorističkom zločinu, što ga je u Christchurchu na Novom Zelandu počinio Australac Brenton Harrison Tarrant, pristupe profesionalno i ne objavljuju snimke samog napada, strogo poštujući pravila struke i načela novinarske etike. U napadima na dvije džamije u petak ubijeno je najmanje 49 osoba, a deseci su ranjeni.

HND upozorava na negativne učinke svakog objavljivanja snimaka brutalnog napada jer njihova distribucija ispunjava jedan od ciljeva terorističkog čina - izazivanje osjećaja nesigurnosti, netrpeljivosti i mržnje, priopćeno je iz HND-a.

Mediji ne smiju širiti poruke mržnje i služiti kao platforma širenja i senzacionaliziranja terorističke propagande. Masovno širenje snimaka terorističkog čina može potaknuti imitatore - osobe sličnih, radikalnih stajališta - na akciju. Uz to, prikazivanje snimaka zločina banalizira strahotu terorističkih napada te nasilja prikazanog na njima, istaknuo je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Novozelandska je policija zatražila od medija da ne prenose uznemirujuće snimke zločina. Facebook, YouTube i Twitter uklonili su taj materijal sa svojih platformi. Brenton Harrison, inače zagovornik "bjelačke nadmoći", koji je optužen za ovaj masovni teroristički zločin, uživo je na Facebooku prenosio početak napada, navode iz HND-a.