nije zabrinut za slobodu medija

Plenković o prosvjedu novinara: Problem je počeo kad je šef HND-a skoro fizički nasrnuo na urednicu na HTV-u

04.03.2019 u 11:27

Bionic
Reading

Nakon govora na konferenciji Večernjeg lista premijer Andrej Plenković novinarima je komentirao aktualne događaje. Predsjedničin govor na konferenciji ocijenio je dobrim

Premijer njezin govor nije doživio kao kritiku kazavši kako je u cjelini bio pohvalan za Vladu, ali je upozorio da se ne može dekretom odrediti minimalnu plaću od 1000 eura.

"Što ćemo onda? Onda će svi poslodavci koji bi to trebali platiti odjednom ili prestati poslovati ili početi davati otkaze”, dodao je.

A Vlada, istaknuo je, radi. "Raste BDP, smanjuje se dug, imali smo suficit, gospodarski rast na zdravim temeljima, povećana je prosječna i minimalna plaća, smanjena nezaposlenost, povećana zaposlenost, povećana apsorpcija europskih sredstava, strateški projekti su u tijeku i sve to skupa baš u dvije godine... od konferencije do konferencije. I ne bih rekao da je situacija gora nego čak mrvicu i bolja”, ocijenio je.

Na konferenciji Večernjeg lista predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je, između ostalog, da građani moraju imati bolji standard.

'Može li itko živjeti s minimalnih 3000 kuna? Moramo naći načina rasteretiti plaće, pri čemu nam cilj mora biti omogućiti da prosječna neto plaća bude oko 7500 kuna. To je minimum do kojeg sam došla u razgovoru s našim ljudima diljem Hrvatske. Cijena rada u Hrvatskoj je previsoka, rad nesiguran, plaće preniske, a produktivnost još uvijek premala', poručila je.

Plenković je u izjavi novinarima komentirao i 'desant' ministara na Liku. 'Dijalog s jedinicama lokalne uprave uvijek je intenzivan', kazao je.

Plenković kaže da je učestalo pojavljivanje ministara u Lici zadnjih dana uobičajeno i da se ne radi o iskorištavaju položaja vlasti.

Na pitanje hoće li proći ijedan dan, a da netko od ministara ne bude tamo, Plenković je odgovorio: 'Ne znam hoće li proći dan bez ministara, a ja ću u Lici biti na završnom skupu u petak.'

Komentirao je i zahtjeve za ostavkom ministrice obitelji Nade Murganić zbog tragedije na Pagu.

'Apsolutno sam uz ministricu, ona ima moju čvrstu podršku. A na sport traženja ostavke, na to sam se naučio radeći u Vladi', rekao je Plenković.

'Ključno je pojačati sustav da se filtri u ovakvim suspektnim okolnostima prepoznaju ranije i da monitoring bude puno intenzivniji. To bi moguće spriječilo ovakve tragedije, to nam je cilj', kazao je Plenković.

Na novinarsku konstataciju da bi u nekoj od zapadnih zemalja svaki ministar podnio ostavku nakon ovakve tragedije, jer je riječ o političkoj odgovornosti, premijer je odgovorio 'kako ovdje nije riječ o takvom slučaju'.

'Ovaj slučaj je izvan svih okvira, nema šanse da bi ga spriječio bilo tko da je bio ministar', kazao je premijer i dodao: 'Nema ostavke. Ministrica ima moju podršku, a što se tiče koalicijskih partnera, nitko me nije zvao.'

  • +26
Hrvatska kakvu trebamo Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Plenković: Ne vidim da u Hrvatskoj postoji problem slobode medija

Plenković je komentirao i prosvjed novinara ovaj vikend te pitanje slobode medija. Na pitanje smatra li još uvijek da se radi o dramatiziranju novinara usprkos činjenici da više međunarodnih indeksa slobode medija pokazuje kako stvari u Hrvatskoj ne stoje dobro, Plenković je odgovorio: 'Drago mi je da ste me to pitali. Kako prvo, nisam čuo da je itko spomenuo kako je problem počeo, tako da je predsjednik HND-a skoro fizički nasrnuo na jednu urednicu programa na HRT-u.'

Upitan je li siguran da se to dogodilo, odgovorio je: 'Rekao sam skoro.'

'Ovaj koji je organizirao prosvjed i sam je posezao za tužbama protiv novinara i ta dva elementa su vam bitna za kredibilitet ako ste kolovođa nečega', kazao je Plenković.

Plenković kaže da ne vidi da u Hrvatskoj postoji problem slobode medija.

'Po pitanju slobode medija u Hrvatskoj, ja tu ne vidim problem, bilo da je riječ o nekim dnevnim novinama, portalu, televiziji ili radiju, ne vidim da tu ima neka nevidljiva ruka', kazao je Plenković.

Na novinarsku konstataciju da se to događa na nacionalnoj televiziji odgovorio je: 'Ne bih rekao da postoji taj problem, pogledajte koliko je u programu zastupljena opozicija.'

Premijer kaže da je pročitao zahtjeve novinara koji su, između ostalog, uručeni Vladi.

'Jutros sam ih pročitao, tražit ću razgovor s ministricom kulture, vidjet ćemo ima li tu elemenata za bolje financiranje profitnih i neprofitnih medija, može li tu biti bolje', kazao je Plenković i poručio da se on niti Vlada ne mogu miješati u slučajeve tužbi koje su podignute protiv novinara.

'Ne mogu utjecati na pojedine ljude i sudbine sudskih procesa', poručio je.

'Ne možete mi 2019. reći da u Hrvatskoj postoji problem medija, to jednostavno faktički nije točno', kazao je Plenković i poručio da to može obrazložiti bilo kome.