negativan učinak

HND o paškom slučaju: Pažljivo s izvještavanjem o temama nasilja nad djecom

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 01.03.2019 22:38
  • Objavljeno 01.03.2019 u 22:38
Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u petak je priopćilo kako od novinara i urednika očekuje da u izvještavanju o temama nasilja nad djecom, posebno u slučajevima teškog nasilja kakvo se u četvrtak dogodilo na otoku Pagu, pristupe s osobitom pažnjom, strogo poštujući etička načela Kodeksa česti hrvatskih novinara kako bi se zaštitila prava i život djece žrtava obiteljskog nasilja

Pri tome valja imati na umu mogući negativni učinak svakog objavljenog novinarskog teksta ili izvještaja, istaknuli su iz HND-a.

"Prema članku 14. Kodeksa časti hrvatskih novinara, novinar treba štititi čovjekovu intimu od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja u javnosti te je obavezan poštovati svačije pravo na privatnost. Nadalje, posebna se pozornost obzirnost i odgovornost, prema članku 15. Kodeksa, zahtijeva pri izvještavanju o samoubojstvima, nesrećama, osobnim tragedijama, bolestima, smrtnim slučajevima i nasilnim djelima.

Prema članku 20. Kodeksa časti novinar ne smije otkriti identitet djeteta ili maloljetnika uključenog u slučajeve seksualnog zlostavljanja ili bilo kojeg drugog oblika nasilja ili kaznenog djela, bez obzira je li dijete ili maloljetnik svjedok, žrtva, osumnjičenik ili okrivljenik. Medijski prilozi o takvim slučajevima ne smiju omogućiti identifikaciju djeteta ili maloljetnika", poručili su iz HND-a u priopćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!