zvono na uzbunu

Hipodrom i Velesajam izbrisani potezom pera, postali su 'ex': Donosimo sporne izmjene zagrebačkog GUP-a

18.06.2019 u 17:58

Bionic
Reading

Zagrebački Manhattan ili Zagreb na vodi korak je bliže realizaciji, što je postalo jasno nakon što su nove izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) ugledale svjetlo dana. Njima su Zagrebački velesajam i Hipodrom već pokopani i uz njihovo ime stoji 'ex'. Iako ove stavke izmjene GUP-a najviše zvone na uzbunu, nisu jedine sporne

'Osobitost lokacije obvezuje strukturno i sadržajno različito promišljanje prostora ex. Hipodrom (zona tematskog parka i mješovite namjene) i prostora ex. Velesajam (zona mješovite i poslovne namjene) - sve uklopljeno u cjelovito rješenje zasnovano na principima niskougljičnog razvoja Grada', stoji u izmjenama GUP-a.

Očito je da su u glavama gradskih otaca Velesajam i Hipodrom već prekriženi, a nadaju se da će nedavna buna građana zbog zatvaranja Hipodroma ostati tek crtica. U čemu je točno problem, za tportal je pojasnio gradski zastupnik Renato Petek.

'Projekt revitalizacije Velesajma postoji pet godina. Vodili su ga strani stručnjaci koji su napravili strategiju, a potom su i arhitekti, brojni gradski uredi, čak i razne institucije u Gradu sudjelovali u tom gradskom planu. Protiv toga nitko nema ništa. Problem je to što je nepoznanica što će s tim planom, o kojem je provedena javna rasprava i napravljene su prezentacije, završiti', kaže.

Naime, taj gradski plan, koji je zadovoljio sve procedure i u sklopu kojeg se napravio hodogram provedbe od deset godina, nije uključivao najnoviju zamisao gradonačelnika Milana Bandića – grandiozni projekt zagrebačkog Manhattana. Niti je sadržavao Hipodrom.

  • +7
Hipodrom Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko/PIXSELL

Prema njemu je trebalo ostaviti zaštićene objekte na Velesajmu te izgraditi novi sadržaj i to poslovne namjene. 'No sada se u GUP uvodi termin ne samo poslovne, već i mješovite gradnje, dakle za stanovanje. Područje Hipodroma nova je priča. Time se poništava jedina zelena zona na Kajzerici i ide u mješovitu namjenu. Spominje se i park, no ne koliki bi bio', dodaje Petek.

'Razvoj grada nije sporan, sporna je procedura, uz preveliku izgrađenost, nedovoljnu infrastrukturu i gubitak zelenih zona', naglasio je Petek.

Munjarski put

Uz Velesajam i Hipodrom, koji donose najveće izmjene u životu i vizuri grada, u izmjenama GUP-u spominje Munjarski put. Riječ je o zelenom srcu preizgrađene Trešnjevke iza hotela Panorama.

Livada je na trasi nekadašnjeg legendarnog vlaka Samoborčeka, a 2017. tamo su se pojavili bageri, što je izazvalo revolt stanovništva Trešnjevke. 'Nama nije želja zaustaviti ove radove jer su legalni i imaju dozvolu. No želimo od Grada garanciju da se neće dalje betonirati te da će se urediti park kako bi građani u njemu mogli uživati', rekli su tada Trešnjevčani za Večernji list.

Poslali su i prijedlog za izmjenu GUP-a da se cijela livada proglasi zelenom zonom. Ne samo da nije proglašena zelenom zonom, nego je ondje iznimno dozvoljena gradnja do pet katova iako je riječ o zoni u kojoj je dozvoljeno graditi tri nadzemne etaže. Građani su se organizirali u inicijativu nazvanu Samoborček te podignuli i kaznenu prijavu zbog netransparentnog i protuzakonitog trošenja proračunskog novca protiv odgovornih osoba u gradskoj upravi predvođenih gradonačelnikom Milanom Bandićem, kako su naglasili.

Trešnjevčani sumnjaju kako je Grad pogodovao tvrtki GIP Pionir, koja je gradila zgradu u Bužanovoj, u kojoj Bandić ima stan i koja je čest pobjednik javnih natječaja za velike zagrebačke građevinske projekte. GIP Pionir trenutno gradi sljemensku žičaru, a na svojim stranicama za 2350 eura po kvadratu nudi stanove na Munjarskom putu.

Odlagalište građevinskog otpada u Podsusedu

Bunili su se i stanovnici Podsuseda protiv omogućavanja da se u prostoru bivše cementare koja ih je trovala 50 godina smjesti odlagalište građevinskog otpada kojim bi se saniralo tamošnje klizište. Tu je mogućnost omogućio i GUP iz 2016., a sada je, unatoč njihovom otporu, ponovno ta mogućnost ostala u GUP-u.

'Uređenje reciklažnog dvorišta za građevni otpad i odlaganje zemlje, u funkciji sanacije klizišta', stoji u novoj verziji GUP-a koja još nije stigla do zagrebačke Skupštine. Zastupnik Tomislav Stojak za tportal naglašava kako je ovo još jedna diskutabilna stavka u novom GUP-u.

'Usprkos svim obećanjima, ostaje mogućnost da se u prostoru bivše cementare može napraviti reciklažno dvorište za građevinski otpad pod krinkom sanacije klizišta koja nije počela. Uz to, u izmjenama GUP-a odlagalište otpada Jakuševec ostaje u istim gabaritima i nastavlja s radom; i dalje se ne zna kada će Jakuševec biti zatvoren', komentira Stojak.

Nacionalni stadion bez natječaja?!

I Stojak i Petek apostrofiraju još jedan 'detalj' iz izmjena GUP-a.

'Radi dobivanja što kvalitetnijih rješenja za uređenje gradskih površina, njihovo oblikovanje i oblikovanje građevina, raspisivat će se javni natječaji za gradnju pojedinačnih građevina - nove javne površine (trgovi, parkovi), gradnju građevina viših od devet etaža, gradnju novih mostova na rijeci Savi, kapitalne javne i društvene građevine…', stoji u GUP-u.

No postoje i iznimke za koje nije potrebno provoditi javni natječaj, a među njima je i realizacija projekta Nacionalni stadion. 'Nacionalni stadion bi se već sada mogao graditi na području Hipodroma jer je to zelena zona sa sportskim sadržajem. Ako proglasite nešto gradskim projektom, onda to ima svoju proceduru. Ovaj dio je problematičan jer se ne zna hoće li i Vlada proglasiti projekt gradnje Nacionalnog stadiona projektom od nacionalnog značenja. O tome se onda neće odlučivati na razini Skupštine', naglašava Petek.