zelena akcija

Projektom 'Zagreb City' gasi se hipodrom i ruše spomeničke vrijednosti

03.06.2019 u 14:39

Bionic
Reading

Zelena akcija (ZA) u ponedjeljak je ponovno upozorila da bi se zbog projekta 'Zagreb City', koji je u suprotnosti s Prostornim i Generalnim urbanističkim planom, morao uništiti hipodrom, graditi na zelenoj površini i srušiti najmanje tri paviljona spomeničke vrijednosti na Velesajmu

ZA je zbog najave zatvaranja hipodroma pozvala zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da prestane zanemarivati zakonsku proceduru.

'Bez obzira na već standardan obrazac Bandićeva rada, u kojem su procedure samo formalnost, ovom projektu prethodi ishođenje čitavoga niza dozvola te izmjena prostorno-planske dokumentacije. ZA će sudjelovati u procesu i osporavati svaki formalni korak koji vodi devastaciji i ignorira javni interes za uređenje prostora', istaknuli su u priopćenju.

Bandić namjerava samo formalno odraditi buduće izmjene prostorno-planske dokumentacije kako bi uklopio projekt 'Zagreb Citya', a pri tome se neće obazirati na stavove javnosti i struke.

Korisnici hipodroma već su dobili obavijest da moraju osloboditi prostor za investitora iako je jasno da se tu radi o 'Bandićevoj megalomanskoj fantaziji s prijateljima iz Dubaija, koji su sličnim projektom u Beogradu već izazvali val masovnih prosvjeda', ističe ZA.

Brezić: Zatvaranje hipodroma moglo bi narušiti opstojnost konjičkih sportova

Predsjednik Hrvatskog konjičkog saveza Mladen Brezić kaže da, prema odluci Grada, najmoprimci koji imaju ugovor s hipodromom do kraja godine moraju ga prekinuti do 1. prosinca.

'Zakon o sportu kaže da se, ako dođe do ukidanja nekog sportskog objekta, mora osigurati adekvatan zamjenski objekt. To ne vrijedi jedino ako država zemljište hipodroma proglasi javnim interesom', istaknuo je.

Poručivši kako nikome nije prihvatljivo preseljenje na privatne prostore koji nemaju adekvatnu infrastrukturu, Brezić je upozorio da bi se zatvaranjem hipodroma mogla narušiti opstojnost konjičkih sportova u Hrvatskoj.

'Ne bi se moglo kvalitetno baviti konjičkim sportom i razvijati ga', naglašava uz opasku kako bi to bilo jednako situaciji da se nogometašima ne dopusti igranje na nogometnom stadionu u Maksimiru.

Za subotu, 8. lipnja, najavljen je prosvjed protiv gašenja hipodroma, no Brezić kaže kako ga ne organiziraju konjički klubovi nego je to inicijativa građana.