uživo

Helikopter iranskog predsjednika pronađen: Čini se da ima preživjelih

19.05.2024 u 15:39

Bionic
Reading

Helikopter koji je prevozio iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i njegovog ministra vanjskih poslova srušio se u nedjelju dok je prelazio planinski teren po gustoj magli na povratku s posjeta granici s Azerbajdžanom, rekao je iranski dužnosnik Reutersu

22:40 Rusija i Turska ponudile su pomoć Iranu u potrazi za helikopterom koji se srušio u nedjelju, a u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi, objavile su u nedjelju dvije zemlje.

20:29 Helikopter iranskog predsjednika je pronađen, javili su državni mediji. Rečeno je da su timovi za potragu i spašavanje otkrili helikopter Ebrahima Raisija. Nije navedeno gdje je pronađen niti jesu li locirane preživjele osobe.

20:27 Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je u nedjelju Irance da ne brinu za zemlju dok se nastavlja potraga za helikopterom u kojem je bio predsjednik Ebrahim Raisi, a doživio je nesreću na sjeverozapadu Irana. 'Iranski narod ne treba biti zabrinut, neće biti previranja' u zemlji, rekao je.

Izrazio je nadu da će 'Bog vratiti predsjednika i njegove kolege u ruke nacije'.

20:18 Uspostavljen je kontakt s putnikom i članom posade helikoptera iranskog predsjednika, rekao je dužnosnik na državnoj iranskoj televiziji. Neimenovani dužnosnik rekao je da je kontakt uspostavljen u nekoliko navrata.

'To sugerira da bi moglo biti preživjelih i da su možda prilično blizu mjesta nesreće, što bi bio tračak nade', kazao je dopisnik Sky Newsa za Bliski istok Alistair Bunkall.

19:02 Ruske novinske agencije i propagandisti brzo su proširili neprovjerene tvrdnje o padu helikoptera, piše James Kilner, profesor s University Collegea u Londonu. To uključuje i tvrdnje da je predsjednik Raisi umro te da se možda radilo o atentatu. U slabo prikrivenom propagandnom uratku uperili su prst u SAD.

17:31 Dužnosnik je rekao da su životi Raisija i ministra vanjskih poslova Hosseina Amirabdollahiana 'ugroženi nakon pada helikoptera'.

'Još uvijek se nadamo, ali informacije koje dolaze s mjesta nesreće su vrlo zabrinjavajuće', rekao je dužnosnik za Reuters koji je želio ostati anoniman.

Loše vrijeme komplicira spašavanje, izvijestila je državna novinska agencija IRNA.

Državna TV prekinula je sav redoviti program kako bi prikazala molitve koje se održavaju za Raisi diljem zemlje.

16:30 Iranska državna novinska agencija IRNA je objavila da je helikopter prevozio Raisija, ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana te lokalne dužnosnike.

Nakon izvješća, iranska novinska agencija Fars je pozvala Irance da se mole za Raisija.

Ministar unutarnjih poslova Ahmed Vahidi je za državnu televiziju rekao da vlasti čekaju daljnje pojedinosti.

Šezdesettrogodišnji Raisi je izabran za predsjednika iz drugog pokušaja 2021., a otkako je stupio na dužnost, postrožio je zakone o ćudoređu, nadgledao krvavo gušenje protuvladinih prosvjeda i zauzeo tvrd stav u pregovorima sa svjetskim silama o iranskom nuklearnom programu.

Mnogi njegove poteze vide kao pokušaj da se pokaže kao dobar kandidat za nasljednika iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija.

sve osim nogometa