PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ

'Hebrangova politika getoizira hrvatske branitelje'

07.03.2011 u 20:53

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas da su prozivke iz HDZ-a da je njegova politika pomirenja dovela do uhićenja Tihomira Purde zloupotreba dnevne politike radi prikrivanja teške situacije u kojoj se nalazimo

'Teza koju je iznio gospodin (Andrija) Hebrang je čista besmislica', ocijenio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija 'S predsjednikom uz kavu', komentirajući prozivke da je njegova politika u regiji dovela do uhićenja Tihomira Purde i sve većih zahtjeva iz srbijanskog pravosuđa za istragom navodnih zločina na Velebitu te posljednjeg ispitivanja ravnateljice vukovarske bolnice Vesne Bosanac

'Politika koju zastupa gospodin Hebrang getoizira Hrvatsku, getoizira branitelje i ne dozvoljava im da se s njih skine sumnja', poručio je Josipović te istaknuo kako je politika pomirenja, koju je prihvatila i hrvatska Vlada, donijela puno dobra Hrvatskoj na međunarodnoj političkoj sceni i puno dobra pojedincima u Hrvatskoj i u regiji.

Nadam se da to što govori gospodin Hebrang nije politika HDZ-a, te da vlada, u kojoj dominira HDZ, neće mijenjati politiku koja je donijela toliko bodova Hrvatskoj, rekao je Josipović, koji smatra da je riječ 'o prizemnom korištenju i zlouporabi dnevne politike, vjerojatno radi sakrivanja teške situacije u kojoj se sada nalazimo'.

Poručio je i da bi (Tihomir) Purda bio još u zatvoru da je na djelu politička opcija konfrontacije sa susjedima koju, kaže, zastupa gospodin Hebrang.

Odgovarajući na novinarski upit tko je kriv za pritvaranje Purde, rekao je kako je to u prvom redu Miloševićev režim, a zatim i nemar naših tijela budući da je protiv Purde godinama bila raspisana tjeralica. Sada je, kaže, važno da su sva državna tijela, u prvom redu DORH i policija, uspješno riješila taj slučaj. 'Tijela su odlično reagirala, i rezultat je pozitivan', rekao je Jospović, uvjeren da će tako biti i u slučaju svih ostalih sličnih optužbi.

Na tom tragu, podsjetio je i da kod srbijanskog tužiteljstva postoji svijest da je riječ o optužbama koje su konstruirane mučenjem i torturom u logorima Slobodana Miloševića

Građanima je poručio da se strpe jer će uskoro svi slični slučajevi biti završeni, a sadašnja ispitivanja pojedinih sličnih događaja samo su tehnički završetak takvih procesa.