GDJE SI BIO '91.?

Hebrang i Kujundžić na sudu: 'Kukat ćeš, Andrija'

14.12.2017 u 09:07

Bionic
Reading

'Andrija, kukat ćeš, Andrija. Imat ćeš šta pročitat. Ja samo čekam da dobijem priliku da mogu govoriti', rekao je aktualni ministar zdravstva Milan Kujundžić bivšemu ministru zdravstva te svojemu stranačkome kolegi Andriji Hebrangu s kojim se susreo na zagrebačkom Općinskom kaznenome sudu

Naime, ovog se tjedna održalo prva rasprava u postupku u kojemu Kujudžić Hebranga tuži zbog navoda da je ratne 1991. i 1992. proveo u Njemačkoj, a ne na bojišnici, javlja Slobodna Dalmacija.

Postupak pred sucem Nenadom Lukićem jučer je započeo predlaganjem dokaza, a nakon što je na ranijem ročištu Hebrang odbio mirenje. Povod tužbe je Hebrangova izjava. 'Otišao je u Njemačku, dolazio na nekoliko dana obraniti doktorat i vraćao se u Njemačku. Čak je jednom bio u Lipiku na sat vremena kad je oslobođen, to je sve što je 'primirisao' bojišnice, ali to sam doznao prekasno', rekao je Hebrang u izjavi za medije u ožujku ove godine.

Milan Kujundžić i Andrija Hebrang na sudu Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Kao dokaz da je oklevetan Kujundžić je jučer predložio čitanje podataka o svom ratnom putu iz registra branitelja, zatim dokumentacije o svom radu u bolnicama Sv. Duh i Novoj Bolnici te rješenje o rasporedu. Također je predložio ispitivanje profesora Dragutina Košute koji je 1991. Kujundžiću bio šef.

Hebrang je pak predložio da se pročita Kujundžićev životopis sa stranica Sabora i Vlade RH, te HDZ-a, njegov životopis s Wikipedije, zatim da se od Ministarstva branitelja pribavi dokument na osnovi kojega je Kujundžić upisan u registar branitelja, ali i da se kao svjedok sasluša neurokirurg Toni Kolak koji je 1991. bio specijalzant zajedno s Kujundžićem i koji ima saznanja kakav je tada bio stav tužitelja o sudjelovanju u Domovinskome ratu.