ISTRAŽIVANJE ZLOČINA PORAĆA

Hebrang: Stare žrtve komunista ubijaju na nov način

20.09.2012 u 15:37

Bionic
Reading

Uredu za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata prijeti ukidanje, upozorio je danas predsjednik njegovog upravnog vijeća Andrija Hebrang ustvrdivši da se time 'stare žrtve ubijaju na nov način'

Hebrang je istaknuo da je cilj Prijedlog zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja nakon drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja ukinuti Ured kao samostalnu pravnu osobu i njegove poslove prebaciti u ministarstvo nadležno za branitelje.

'Sva daljnja otkopavanja time će biti zaustavljena, jer se na terenu zbog straha svjedoka neće moći dobiti podaci', upozorio je Hebrang na tiskovnoj konferenciji tog Ureda.

Ukidanje Komisije za ratne i poratne žrtve u Hrvatskoj, čije je djelovanje bivši premijer Ivica Račan, kako tvrdi Hebrang, od straha od mogućih rezultata prebacio u ministarstvo znanosti, dokazuje da će biti zaustavljena daljnja otkopavanja grobišta, jer ih nakon te odluke do početka rada sadašnjeg ureda nije bilo.

Drži i da će se onemogućavanjem daljnjeg rada Ureda, zbog životne dobi, smanjiti broj svjedoka komunističkih zločina.

'Ured je osnovan odlukom Hrvatskog sabora u ožujku prošle godine konsenzusom 'lijevih' i "desnih' i na temelju zakona usklađenog s rezolucijama Vijeća Europe', naglasio je Hebrang.

Također je rekao da je nakon promjene vlasti ponudio ostavku premijeru Zoranu Milanoviću, no nije dobio odgovor, kao ni od ministra branitelja Predraga Matića u čijem bi resoru ta problematika bila ubuduće, a kojeg su željeli upoznati s rezultatima rada.

Hebrang je naglasio kako je temeljna svrha ureda bila vraćanje digniteta žrtvama.

Članica Upravnog vijeća i novinarka Višnja Starešina izvijestila je da je trenutno u obradi 30-ak masovnih grobišta iz poraća na području Velika Gorice, Gračana, Brdovca i Maceljske gore, od kojih je dvadesetak predviđenih za iskapanje.

Obavljeni su iskopi na lokaciji Obernjak na Sljemenu gdje je pronađeno 36 posmrtnih ostataka s prostrijelnim ranama, a radi se najvjerojatnije o bolesnicima i osoblju bivšeg lječilišta Brestovac. Grobišta je vrlo teško locirati bez neposrednih svjedoka, a probna se iskapanja provode na 12 lokacija od kojih su dva Krivićev brijeg u Gračanima i Harmica u Brdovcu.

Član Upravnog vijeća iz redova Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Mile Bogović rekao je kako je doista neshvatljivo da vlada proistekla iz Domovinskog rata, a ne iz Narodnooslobodilačkog rata, može biti tako neosjetljiva da ponovno nameće šutnju o tolikim nevinim žrtvama o kojim je pola stoljeća bio zabranjeno govoriti.