'fajt' na facebooku

HDZ u ratu sa Stierom: Ako misli podržavati govor mržnje i prijetnje stranačkim kolegama neka to javno kaže!

10.11.2019 u 16:06

Bionic
Reading

'Dakle, ni državni ni partijski organi više nemaju pravo nadzirati dopisivanje građana ili interno komuniciranje stranačkih članova', napisao je u nedjelju na Facebooku HDZ-ov saborski zastupnik Davor Ivo Stier kojeg se spominje kako jednog od protukandidata Andreju Plenkoviću na unutarstranačkim izborima. Time je poslao jasnu poruku da se ne slaže sa stranačkom istragom virtualnih grupa u kojima HDZ-ovci kritiziraju vodstvo

HDZ mu je ubrzo uzvratio riječima: 'Nastavno na medijske članke u kojima se, kao i obično, nepotpuno i pristrano prenosi dio rasprava sa sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a održane 8. studenoga o.g., kao i reakciju saborskog zastupnika HDZ-a Davora Stiera, naglašavamo da nitko u HDZ-u ne dovodi u pitanje slobodu i tajnost dopisivanja te slobodu izražavanja mišljenja, a posebno članova stranke'.

'No isto tako, za HDZ i politiku koju vodimo neprihvatljivo je da bilo koji član u grupama koje se organiziraju “pod nazivom i simbolima HDZ-a” kontinuirano širi govor mržnje i prijetnje, poput poziva da nekoga treba “leđno pustiti niz Savu”, “nabiti sve na kolac”, “dat mu metak u čelo”, te otvoreno agitirati i poticati članove da podržavaju druge stranke i kandidate, kao i pozivati članove da ne glasuju za kandidate HDZ-a', pišu HDZ-ovci na Facebooku i zaključuju:

'To nije niti će biti politika HDZ-a, a ako Davor Stier dijeli i podržava takve izljeve govora mržnje i prijetnji usmjerenih prema stranačkim kolegama, neka to javno kaže. Stoga je od Stiera perfidno i otužno zlorabiti poruke Ivana Pavla II. Misli li Davor Stier da bi Ivan Pavao II ovakve pozive na linč smatrao porukama slobode, mira i ljubavi?'

Andrej Plenković preksinoć je na sjednici Predsjedništva HDZ-a otvorio raspravu o kritikama vodstva stranke, ali i smjeru HDZ-a te se posebno fokusirao na društvene grupe. Izvori iz HDZ-a kažu Večernjem listu da je najbrojnija jedna WhatsApp grupa nazvana 'Uskoci i hajduci' – neformalna grupa ljudi sklonih narodnjaštvu, konzervativizmu i kršćanskoj demokraciji.

Ta je grupa osnovana 2016., ima 235 članova iz cijele Hrvatske (reći će i cijelog svijeta), u kojoj, ističe dnevnik, možda pet posto članova grupe spada u Plenkovićeve poklonike, a sve ostalo njegovi su veliki kritičari. Predsjednik stranke je navodno od pojedinih šefova županijskih organizacija tražio da autore poruka u kojima se posebno kritizira njega i odluke vodstva stranke izbace iz HDZ-a.