vrije u hdz-u

Stieru nije dobro sjela Plenkovićeva istraga 'uskoka i hajduka': Partijski organi nemaju pravo nadzirati građane

10.11.2019 u 12:09

Bionic
Reading

'Dakle, ni državni ni partijski organi više nemaju pravo nadzirati dopisivanje građana ili interno komuniciranje stranačkih članova', napisao je u nedjelju na Facebooku HDZ-ov saborski zastupnik Davor Ivo Stier kojeg se spominje kako jednog od protukandidata Andreju Plenkoviću na unutarstranačkim izborima. Time je poslao jasnu poruku da se ne slaže sa stranačkom istragom virtualnih grupa u kojima HDZ-ovci kritiziraju vodstvo

'Nakon pada Berlinskog zida, hrvatski je narod na demokratskim izborima 1990. odbacio komunizam i potvrdio višestoljetnu želju za samostalnost, kao što piše u Ustavu. Zato smo u Hrvatskom saboru ovog tjedna branili prijedlog da 30. svibnja bude Dan državnosti. Nakon 30.5.1990. zajamčene su također demokratske i građanske slobode donošenjem Božićnog Ustava.

Tako čl. 36 Ustava kaže: 'Sloboda i tajnost dopisivanja i svih drugih oblika općenja zajamčena je i nepovrediva'.

Također, u čl. 6 piše: 'Unutarnje ustrojstvo političkih stranaka mora biti sukladno temeljnim ustavnim demokratskim načelima'.

Dakle, ni državni ni partijski organi više nemaju pravo nadzirati dopisivanje građana ili interno komuniciranje stranačkih članova. Plasiranje priče u javni prostor da se namjerava uvesti takav nadzor šteti ne samo pojedinoj stranci već svim građanima i demokraciji u Hrvatskoj, jer demokracija podrazumijeva odgovornost i slobodu od političkog zastrašivanja.

Zato kada se ovih dana prisjećamo pada Berlinskog zida, odzvanjaju još jače riječi Svetog Ivana Pavla II. koje su prethodile padu komunizma. 'Ne bojte se!'.', poručio je Stier na Facebooku.

Reagirao je tako na objavu informacije da je Predsjedništvo HDZ-a odlučilo je da se sankcioniraju svi članovi stranke koji u WhatsApp, Viber i grupama na Facebooku šire mržnju, prijete ili tek kritiziraju politiku vodstva HDZ-a i samog Andreja Plenkovića.

  • +8
Predsjedništvo HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

To se odnosi i na istupe u javnosti, ali šefa HDZ-a i vodstvo te stranke posebno su zabrinuli tzv. WhatsApp, Viber i Facebook pokreti otpora u kojima se piše protiv Plenkovića i odluka vodstva stranke, i to na posebno grub način koji, prema njihovim riječima, zadire u domenu mržnje i prijetnji, navodi Večernji list.

Andrej Plenković preksinoć je na sjednici Predsjedništva HDZ-a otvorio raspravu o kritikama vodstva stranke, ali i smjeru HDZ-a te se posebno fokusirao na društvene grupe.

Izvori iz HDZ-a kažu Večernjem listu da je najbrojnija jedna WhatsApp grupa nazvana 'Uskoci i hajduci' – neformalna grupa ljudi sklonih narodnjaštvu, konzervativizmu i kršćanskoj demokraciji.

  • +8
Davor Ivo Stier Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ta je grupa osnovana 2016., ima 235 članova iz cijele Hrvatske (reći će i cijelog svijeta), u kojoj, ističe dnevnik, možda pet posto članova grupe spada u Plenkovićeve poklonike, a sve ostalo njegovi su veliki kritičari.

Izvori Večernjeg lista kažu da je član jedne od tih grupa (bio) i Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a te vjeruju da je on Plenkovića i upozorio na sadržaj koji se piše i distribuira u tim grupama.

Predsjednik stranke je navodno od pojedinih šefova županijskih organizacija tražio da autore poruka u kojima se posebno kritizira njega i odluke vodstva stranke izbace iz HDZ-a.