NAJGORI REZULTAT U ZADNJIH 8 GODINA

HDZ-u 17 posto potpore, veliki pad HSS-a

24.03.2011 u 17:49

Bionic
Reading

Prema najnovijem istraživanju koje je na tisuću građana za Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos Puls, HDZ je zabilježio najmanju potporu u zadnjih osam godina. Pala je i potpora SDP-u, no iznenađenje je pad rejtinga HSS-a, koji je u zadnjih godinu dana prosječno podupiralo pet posto građana

Istraživanje napravljeno za Novu TV pokazalo je da HDZ u ovom trenutku podupire samo 17 posto građana, što je najslabiji rezultat u osam godina vladavine te stranke. Na prvom mjestu je i dalje SDP, no i socijaldemokrati bilježe najlošiji rezultat u zadnjih godinu dana. Sada iza njih stoji 27,8 posto birača, no zadnjih godinu dana prosjek im je bio 30-tak posto. Narodnjaci (HNS) su i dalje treća stranka sa 5,5 posto. Odmah iza njih su pravaši (HSP) sa 5,3 posto, HSU ima 5,1 posto, a laburisti 4,8 posto.

Iznenađenje je i pad potpore HSS-u. Naime, u zadnjih godinu dana 'seljaci' su bilježili prosječnih pet posto podrške, no sada je taj postotak pao na 3,2. HDSSB ima 3,1 posto. Blok umirovljenici zajedno ima tri posto, a HSLS 2 posto. IDS je na 1,5 posto. Neodlučnih je 18,4 posto, a to se uvijek događa kada HDZ-u dramatično padne popularnost.

Sukladno s lošim rezultatom HDZ-a, na izborima bi loše prošla i koalicija predvođena tom strankom. Naime, vladajuća koalicija prikupila bi 18,9 posto potpore birača, dok bi Kukuriku koalicija na izborima osvojila 40,9 posto potpore birača. Na lijevom političkom spektru prag još prolaze laburisti s 5,1 posto, a na desnici pravaški blok predvođen HSP-om sa 5,1 posto potpore birača. I tu dominira broj neodlučnih koji je dramatično porastao na 18,8 posto.

Izbori se ipak predviđaju tek krajem godine, no vladajuća koalicija ni danas se ne može pohvaliti povjerenjem građana. Tako je potpora sa 80 pala na 56 posto onih koji misle da će Jadranka Kosor opstati do kraja mandata. Istodobno trećina građana misli kako će se koalicija raspasti prije izbora. Dok danas to misli svaki treći građanin, prije mjesec dana to je mislio jedan od deset ispitanika.

JOSIPOVIĆ I DALJE NAJPOPULARNIJI, KOSOR NIKAD NIŽE POVJERENJE GRAĐANA

Kod vodećih političara u zemlji trebala bi rasti zabrinutost da im se manje vjeruje, a posebno kod premijerke Kosor. U izbornu godinu ulazi s potporom od 22 posto ili nikad nižim povjerenjem. Zoran Milanović, iako uživa potporu od 42 posto građana, također je izgubio u ožujku.

Na gubitku je bio i predsjednik Josipović koji sada uživa potporu od 79 posto, iako je to još uvijek najbolje od svih političara.

Jadranki Kosor, čini se, ne vjeruju ni svi u stranci pa u uživa potporu 71 posto svog biračkog tijela, dok su druge strane Zorana Milanovića podupire 82 posto birača SDP-a. No, zanimljivo da 21 posto HDZ-ovaca ima pozitivan dojam o Zoranu Milanoviću, dok Kosor ipak nije te sreće jer je samo šest posto birača SDP-a gleda pozitivno.

PESIMIZAM ZAVLADAO HRVATSKOM

Vladajući bi se trebali zabrinuti i zbog pesimizma koji je samo šest mjeseci prije izbora zavladao Hrvatskom. Naime, čak 84 posto građana misli kako zemlja ide u lošem smjeru, a njih 30 posto misli suprotno. Pesimizam nije zavladao samo kod birača oporbe, nego i čak 59 posto HDZ-ovih birača misli da zemlja ide u krivom smjeru. Više od 80 posto birača oporbe, ali i HSS-a misli da Hrvatska ide u lošem smjeru.

Pesimizmu su možda doprinijeli i potezi Vlade, koje ne odobrava čak 77 posto ispitanika. Tek 14 posto odobrava što radi premijerka i njezini ministri. U rad Vlade vjeruje još samo većina HDZ-ovih birača, njih 59 posto. A zanimljivo da 73 posto HSS-ovih birača ne vjeruje u poteze Vlade u kojoj sjede njezini ministri.

EUROPI I DALJE ZELENO SVJETLO

Iako na protuvladinim prosvjedima često vidimo prekrižene zastave Europske unije, prema istraživanju koje je agencija Ipsos Puls provela za Dnevnik Nove TV u ovom trenutku 55 posto građana podupire ulazak u Uniju, a 38 posto je protiv. Njih sedam posto još nema stav.