ZARATILI OKO TRGOVAČKOG CENTRA

HDZ traži ostavku Baldasara, on ih optužuje za 'događanje naroda'

21.10.2015 u 16:00

Bionic
Reading

'Neka podnese ostavku i spasi grad', poručio je šef splitskog HDZ-a Petar Škorić gradonačelniku Ivi Baldasaru povodom dramatične prometne situacije oko trgovačkog centra Mall of Split, čija se izgradnja privodi kraju i otvorenje je najavljeno za sredinu studenog

Početkom tjedna stanovnici obližnjih Mejaša blokirali su Vukovarsku ulicu, najvažniju gradsku prometnicu, prosvjedujući jer još uvijek nisu izgrađene prilazne ceste prema centru, što će evidentno izazvati kolaps. Po sporazumu s Gradom Splitom još otprije šest godina, investitori ovog trgovačkog centra vrijednog 1,4 milijarde kuna obvezali su se izgraditi ceste najmanje mjesec dana prije početka rada i na osnovu toga dobili su dozvolu za veću izgrađenost.

Posljednjih tjedana ubrzano se gradi nekoliko sporednih prometnica, navodno smanjenog profila, ali ključni priključak na Ulicu Domovinskog rata - kako je potvrdio i sam Baldasar - neće biti dovršen još najmanje šest mjeseci.

'Gradonačelnik je prespavao posljednje dvije godine, pa se prije izbora trgnuo pokušavajući pronaći način za izdavanje privremene uporabne dozvole, čime grubo krši ugovore na štetu grada i njegovih građana', upozorio je Petar Škorić u ime HDZ-a i podsjetio da su i preostala dva velika trgovačka centra otvorena uz 'privremena' prometna rješenja koja su kroz godine i desetljeća postala trajna.

'Na istoku grada ne žive Indijanci, tamo nisu ni rezervati ni šatori', nastavio je Škorić upozorivši i da će novo naselje Kila s gotovo 800 stanova POS-a uskoro imati gotovo tri tisuće stanovnika koji neće imati poštenu pristupnu cestu, nogostup, vrtić ili školu. Upozoravali su gradonačelnika i na neriješen problem u četvrti Brda, gdje je na jednom opasnom križanju u samo godinu dana nastradalo petero djece.
Sam Ivo Baldasar Škoriću je vrlo brzo odgovorio tvrdnjom da se na Mejašima radi o naslijeđenom problemu.

'Jasno mi je strahovanje stanovnika Mejaša, ali to nisu bili svi, tamo je HDZ organizirao svoje članove u prosvjed. To im ne služi na čast i radi se o kampanji ispod pojasa', kazao je Baldasar

'Teško mi je reći kada će se pristup centru s Ulice Domovinskog rata izgraditi, neće još najmanje šest mjeseci, a i to je optimistično. problem nije na Gradu nego na Hrvatskim cestama, a one odbijaju napraviti privremeno rješenje', objašnjava Baldasar.