TROŠKOVI KAMPANJE

HDZ najrastrošniji, Grubišić prošao najbolje, Laburisti u plusu

30.12.2011 u 19:36

Bionic
Reading

Tko je najviše zaradio, tko je ostao na nuli, a tko najviše izgubio u utrci za Sabor? HDZ je u izbornoj kampanji potrošili su najviše, čak 15,478.500 kuna. Druga najrastrošnija stranka u kampanji bio je SDP koji je potrošio 10,7 milijuna kuna. Kada tom trošku pribrojimo i troškove ostalih članica Kukuriku koalicije - HNS-a (2,6 milijuna), IDS-a (0,57) i HSU-a (0,3) - dolazimo do cijene kampanje od 14,2 milijuna kuna, što je i dalje više od milijun kuna manje nego što je potrošio HDZ, piše Večernji list

Treću najskuplju kampanju vodili su HSS-ovci koji su potrošili 5,47 milijuna kuna (vjerojatno šest milijuna jer u spomenuti iznos nije uračunat trošak kampanje u IV. jedinici pošto se taj dokument na HSS-ovoj internetskoj stranici jučer nije mogao otvoriti). Budući da su osvojili samo jedan mandat, komotno ih možemo nazvati najvećim gubitnicima parlamentarnih izbora jer su saborski mandat 'platili' čak pet i pol milijuna kuna, piše Večernji list

Dobar posao Ž. Keruma

U financijskom smislu najbolji posao napravio je don Ivan Grubišić koji je sa samo 95.000 kuna potrošenih u kampanji osvojio dva mandata, pa ispada da ga je mandat 'stajao'  47.500 kuna. Odnosno, prošao je čak 115 puta (!) jeftinije od kolega iz HSS-a.

Željko Kerum je za 102 tisuće kuna dobio je dva mandata, odnosno 51 tisuća po 'komadu'.

Potpuno drukčiji smisao za posao na ovim je izborima pokazao njegov zagrebački kolega Milan Bandić koji se sa svojom nezavisnom listom Stijena kandidirao u četiri izborne jedinice, a za u kampanji potrošenih dva i pol milijuna kuna dobio je nula mandata. Jednak iznos u vjetar su bacili i HSLS-ovci koji su se bezuspješno natjecali u svih 11 izbornih jedinica. Bez mandata su ostali i HSP-ovci koji su potrošili 1,6 milijuna kuna. Loše je prošla i koalicija umirovljenika.

Premda je Bandić ostao bez mandata, ipak će na kraju ostati samo u 'malom' minusu od stotinjak tisuća kuna jer je uspio prikupiti donacije u vrijednosti 2,36 milijuna kuna. Osim što su izgubili vlast, HDZ-ovci su u kampanji izgubili ozbiljnu količinu novca. Naime, donacijama su prikupili samo 1,13 milijuna kuna, tako da je ukupna računica - minus od 14,3 milijuna kuna. Doduše, taj ogroman minus donekle će se pokriti kad im iz državnog proračuna kapne 'izborna nagrada'. Država će, naime, svakoj stranci na račun uplatiti 180 tisuća kuna za svaki osvojeni mandat, a kako ih je HDZ osvojio 45, iz proračuna će dobiti 8,1 milijun kuna.

Zanimljivo, sve stranke Kukuriku koalicije će na koncu biti u plusu iako nisu prikupile mnogo donacija. No osvojile su mnogo mandata pa će, kada im se uplate nagrade iz proračuna, biti na prilično velikom dobitku, piše Večernji list.

Laburisti u plusu

Odličan politički, ali i financijski posao odradili su HDSSB i Lesarovi Laburisti. Prvi su se natjecali u samo dvije izborne jedinice i potrošili 730 tisuća kuna, a toliko su uspjeli i skupiti donacijama.

To znači da će na koncu, zbog šest osvojenih mandata, biti u plusu od respektabilnih 1,08 milijuna kuna. Jednaki iznos iz državnog proračuna dobit će i Laburisti, ali će njihova zarada ipak biti manja od HDSSB-ove. Lesarovi aktivisti uspjeli su, naime, prikupiti samo 215 tisuća kuna vrijednih donacija, a u kampanji su potrošili skoro 900 tisuća kuna.