rezerva za SDSS

HDZ kontaktirao Domovinski pokret: 'Čim je buknula afera s Horvatom, zvali su...'

23.02.2022 u 09:55

Bionic
Reading

Iz HDZ-a su, prema nekim informacijama, i prije odabira šefa HNS-a Stjepana Čuraja za nasljednika pritvorenog bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata pokušali kontaktirati neke stranke u vezi s mogućom suradnjom u slučaju pucanja vladajuće koalicije, piše u srijedu Jutarnji list

Kako doznaje dnevnik, htjeli su pridobiti Domovinski pokret, koji vodi bivši HDZ-ovac Ivan Penava.

"Čim je u subotu buknula afera s Darkom Horvatom i ostalim ministrima, bilo je pokušaja kontakata s nama u smislu što ako se dogodi da SDSS izađe iz vladajuće koalicije. No, mi smo bilo kakvu mogućnost suradnje rezolutno odbili", rekao je izvor iz Domovinskog pokreta i dodao da mu nije poznato jesu li neki članovi HDZ-a s njima kontaktirali samoinicijativno ili su to radili po nalogu iz vrha stranke.

"S nama takva suradnja nema šanse. Ne pada nam na pamet spašavati HDZ. Nakon svih ovih afera i uhićenja, tko bi to podržavao? To bi bilo političko i moralno samoubojstvo, potez ravan onomu koji je svojedobno napravio bivši šef HNS-a Ivan Vrdoljak, pa je nakon toga nestao s političke scene", rekao je sugovornik iz Domovinskog pokreta. I oni su u utorak bili začuđeni Plenkovićevim odabirom Stjepana Čuraja za Horvatova nasljednika.

U HDZ-u se u utorak komentiralo i na čiju bi potporu mogli računati, ako se zbog novonastale situacija ozbiljno zatrese većina. Računaju, kažu, sasvim sigurno na Hrvoja Zekanovića, a neki članovi spominjali su i moguću potporu Vesne Vučemilović iz Hrvatskih suverenista. No, ona je u utorak takvu mogućnost otklonila.

Andrej Plenković našao se u priličnom problemu nakon što je za novog ministra graditeljstva, umjesto Darka Horvata, odabrao HNS-ovca Stjepana Čuraja. Tome su se, naime, u utorak usprotivili koalicijski partneri. Predsjednik Reformista Radimir Čačić rekao je da Čuraj nema njihovu podršku, a na sastanku su protiv bili i HSLS-ovci. U konačnici je odlučeno da se kreće u potragu za novim kandidatom koji bi trebao biti iz HDZ-a, piše novinarka Jutarnjeg lista Rozita Vuković.