novi ministar?

Politički se kalio u Osijeku, a u fokus ga je stavio zagrebački stan: Tko je Stjepan Čuraj, HNS-ovac koji bi trebao sjesti u Horvatovu fotelju

22.02.2022 u 11:23

Bionic
Reading

Šef HNS-a Stjepan Čuraj mogao bi sjesti u ministarsku fotelju. Ime nasljednika Darka Horvata trebalo bi biti poznato već danas. Donosimo kratak presjek njegove biografije

Osječanin Stjepan Čuraj, šef HNS-a, mogao bi naslijediti Darka Horvata. Iz Vlade se neslužbeno doznaje da Čuraja kao člana Stožera za obnovu Banovine smatraju dobro upućenim u cijelu priču i upoznatog s detaljima, a smatraju i da bi 'dao sve od sebe u tom poslu'.

Čuraj je započeo političku karijeru u vijećničkim klupama Grada Osijeka, a potom je prešao u Županijsku skupštinu Osječko-baranjske županije i proveo dva mandata u njoj.

Ovaj stručni specijalist javne uprave trenutno je državni tajnik u Ministarstvu financija s plaćom od 16.400 kuna. Na tu je poziciju stigao iz saborskih klupa u koje je sjeo umjesto Ivana Vrdoljaka 2017. godine.

Prvim HNS-ovcem postaje 2020. naslijedivši Predraga Štromara.

Sa suprugom i dvoje djece trenutno živi u Zagrebu. Kad je došao na dužnost državnog tajnika, prva dva mjeseca putovao je iz Osijeka u Zagreb.

'Nisam imao pravo na službeni auto i putne troškove, vidio sam da mi je to neisplativo i odlučili smo da će se cijela obitelj preseliti u Zagreb, supruga i dvoje djece. Tražio sam četverosobni stan jer imam muško i žensko dijete, no Državne nekretnine nisu imale takav stan, pa smo tražili privatni najam', objasnio je nedavno za Jutarnji list Čuraj. Tako je 27. listopada 2020. unajmio četverosobni stan od 112,55 četvornih metara na Črnomercu, a koji mjesečno plaća 9103 kune, s time da mu Ministarstvo plaća najam 90 kvadrata u iznosu od 6753,40 kuna, na koliko ima pravo prema Uredbi, a ostatak najamnine u iznosu od 2350 kuna i režijske troškove plaća sam.

Prebivalište mu je u Osijeku dok je boravište prijavio u Zagrebu. U Osijeku, prema imovinskoj kartici, sa suprugom ima stan od 120 kvadrata, koji je procijenio na milijun kuna, kupljen od plaće i kreditom. Trećinom je suvlasnik naslijeđenog stana u Osijeku od 55 kvadrata. Uštedio je 178.000 kuna i 20.000 eura, a supruga 10.000 eura. Dok on vozi Škodu Superb iz 2009., supruga ima Mercedes B-klase iz 2014.

  • +7
Stjepan Čuraj Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Čuraj ima dva kredita, jedan na 128.000 eura, koji otplaćuje 15 godina u mjesečnim anuitetima od 858,53 eura, dok drugi iznosi 30.000 švicarskih franaka, a otplaćuje ga 10 godina. Supruga mu godišnje od samostalne djelatnosti zarađuje 65.000 kuna.

Supruga mu u 100-postotnom vlasništvu ima obrt za promidžbu Inuendo, kao i tvrtku Ondaeur, dok je polovicom vlasnica tvrtke Epule iz Osijeka.