NEOZBILJNE USTAVNE PROMJENE

HDSSB je kraj nespretne Vlade ispao principijelan

18.12.2013 u 13:22

Bionic
Reading

Kada vladajuća koalicija donosi promjene Ustava na brzinu i na način da iz ustavotvorne većine želi izbaciti najveću oporbenu stranu HDZ, onda su iznenadni preokreti poput jučerašnjeg bojkota HDSSB-a sasvim očekivani - tako hrvatski politolozi tumače najnovije političke nespretnosti vlade Zorana Milanovića

Slavonski HDSSB do jučer je stajao iza svake promjene Ustava koje su intenzivno dogovarane posljednjih nekoliko tjedana. No tri dana prije glasovanja, u Saboru su odlučili zatražiti 'time-out' do 15. siječnja, uz obrazloženje da nije odgovorno tako na brzinu donositi promjene najvažnijeg državnog dokumenta. Bez HDSSB-a, vladajući vođeni Zoranom Milanovićem gube potrebnu dvotrećinsku većinu.

Predsjednik Sabora Josip Leko (SDP) kaže da nije toliko važno hoće li se izmjene Ustava donijeti 10 dana prije ili kasnije, no bio je iznenađen naglim preokretom HDSSB-a. Ostatak SDP-a iznenađeno se povukao od dodatnih komentara.

'Naglo počelo, naglo prekinuto', komentar je politologa Tihomira Cipeka razočaranog procedurom izmjene Ustava. Ne misli da će ovaj preokret imati veće posljedice na funkcioniranje Vlade ili bilo što drugo, ali kaže da mu nije jasno zašto nije javnosti objašnjeno zbog čega se uopće pristupalo izmjeni Ustava.

'Ustav je ipak pitanje konsenzusa i do sada smo uvijek imali praksu da su se gotovo sve stranke oko tih promjena slagale. Ipak se u Ustavu nalaze temeljne političke vrijednosti oko kojih se slažemo... Sve je tako nespretno i nejasno započelo, nije iznenađenje da se tako i završava', kazao je Cipek.

Kaže da ne može dokučiti razlog tako brzinske promjene Ustava te samo pretpostavlja da se jedan od razloga možda može skrivati u nastojanju da se izbjegnu neke obaveze prema EU-u, odnosno da se Josipu Perkoviću sudi u Hrvatskoj, a ne u Njemačkoj.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je HDSSB nesvjesno učinio najbolju moguću stvar: 'To je ono što se kod Hegela naziva lukavost uma. HDSSB-ovci su napravili principijelnu stvar iz neprincipijelnih razloga. Probušili su balon ustavnih promjena koje su neodgovorno pokrenute bez dogovora s najvećom oporbenom strankom i šefom države. Kakvi god njihovi motivi bili, napravili su nešto dobro da se javna rasprava smiri i koncentrira na formulacije koje sada još nisu dobre.'

Ovakav zaplet govori nešto i o premijeru Milanoviću, kaže Puhovski. 'Kada onaj tko te vodi ne zna puta da pogodi', rekao je Puhovski kritizirajući Vladu da ne znaju što točno hoće: 'Nije jasno jesu li promjene Ustava vezane za Perkovića ili referendum, sve se pobrkalo. Nisu imali unaprijed smišljenu strategiju pa su zato morali otvoriti političku trgovinu.'

On ne misli da je HDSSB taktizirao s bojkotom ustavnih promjena zbog slučaja Josipa Perkovića, niti da Vlada promjene želi donijeti zbog njega. 'Ne vjerujem da se ovdje radi o obračunu s prošlošću, nego da je to pokušaj SDP-a da isključi HDZ iz ustavotvorne većine. Tu je SDP doživio neuspjeh jer se pokazalo da je HDZ u stanju s ulice pritisnuti HDSSB pa su se morali povući', smatra Puhovski.

'Govori se kako HDSSB trguje, ali zaboravlja se da za trgovanje treba dvoje', upozorava Puhovski i kaže da je tekst nacrta Ustava loš te da su zaista potrebna dodatna usklađivanja.