kao u špijunskom trileru

Havarija na jezeru Maggiore: Što su talijanski i izraelski tajni agenti radili na potopljenom brodu?

02.06.2023 u 16:26

Bionic
Reading

Četvero je osoba poginulo nakon što se na talijanskom jezeru Maggiore prevrnuo brod s 21 putnikom, a svi su povezani s talijanskom i izraelskom obavještajnom službom. Istraga traje, no sve je više spekulacija o tome što su talijanski i izraelski špijuni zajedno radili na brodu

Cijela priča zvuči kao predložak za špijunski triler.

Grupa turista ukrcava se u brod na prekrasnom jezeru u podnožju Alpa. Međutim stiže iznenadna oluja u kojoj se brod prevrne. Četiri osobe utapaju se u havariji, a drugi uspijevaju otplivati na sigurno. U danima koji su uslijedili, dok su talijanske vlasti pokušale ući u trag hotelskim rezervacijama putnika s broda, pokazalo se da su svi bili povezani s talijanskim i izraelskim tajnim službama, piše Guardian.

Pet dana nakon što je Gooduriju, 16-metarski brod, progutalo jezero Maggiore, sve je više spekulacija o tome što su putnici zanimljivih zaposlenja radili u tom kutku sjeverne Italije.

U četvrtak je policijski izvor blizak istrazi potvrdio da je osam od 21 putnika na brodu zaposleno ili je ranije radilo za talijansku tajnu službu, a 13 putnika s broda povezano je s izraelskom tajnom službom.

Dvije žrtve - Claudio Alonzi (62) i Tiziana Barnobi (53) - radile su za talijansku obavještajnu službu. Još jedna žrtva bio je 50-godišnji umirovljeni agent izraelskog Mossada. Četvrta žrtva bila je Anja Božkova, porijeklom iz Rusije, koja je upravljala brodom sa suprugom, Talijanom Claudijem Carminatijem. On je pod istragom zbog havarije.

Carminati i Božkova, koja navodno nije znala plivati, bili su vlasnici tvrtke Jezero ljubavi te su pružali uslugu plovidbe i doručka na brodu Gooduriji, čiji je kapacitet bio samo 15 putnika.

Grupa agenata se u nedjelju ujutro ukrcala u brod u brodogradilištu Piccaluga u Lisanzi zbog, kako se navodi, rođendanske proslave.

Policijski izvor rekao je da je grupa obišla Boromejske otoke, arhipelag na zapadnoj strani jezera, i zaustavila se na ručku na Ribarskom otoku (Isola Pescatori). Čamac se prevrnuo u iznenadnoj i snažnoj oluji na jezeru u nedjelju navečer, a preživjeli su ili plivali do obale ili su ih druga plovila izvukla na sigurno.

  • +6
Havarija na jezeru Maggiore Izvor: EPA / Autor: PURICELLI

Istraga se fokusirala samo na ulogu skipera u samoj nesreći, ali ne i na ono što su tajni agenti radili u tom području. No špijunska pozadina privukla je interes medija, a spekulacije o druženju tajnih agenata samo se množe.

Neki mediji navode da je druženje agenata bilo poslovno te da su se sastali 'kako bi razmijenili informacije i dokumente'. Izraelcima je ostalo nekoliko slobodnih dana za odmor nakon što su propustili letove za domovinu.

Jedna od teorija, o kojoj piše Corriere della Sera, kaže da su agenti bili na jezeru Maggiore da bi špijunirali ruske oligarhe koji navodno kupuju vile i hotele u tom području, zaobilazeći financijske sankcije EU-a protiv Rusije tako da usmjeruju novac u Italiju s računa u švicarskim bankama. Druga teorija glasi da su izraelski agenti pratili kontakte između iranskih i talijanskih tvrtki koje imaju sjedište u industrijskoj zoni Lombardije.

Havarija na jezeru Maggiore Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vigili del Fuoco

Izraelski agenti koji su preživjeli havariju napustili su Italiju već sljedeći dan. Dva zrakoplova stigla su iz Izraela u Milano vjerojatno da bi se preživjeli izraelski gosti što prije vratili u domovinu.

Nije jasno gdje su izraelski i talijanski tajni agenti odsjeli za vrijeme 'odmora' jer, prema talijanskom tisku, nema traga hotelskim rezervacijama.

'Ne znam otkud te rekonstrukcije i teorije, ali sve djeluju pomalo isforsirano', poručio je izvor iz policije.

'Može svatko pisati što hoće, možete napisati i da su vanzemaljci napali brod. Ali ono što se dogodilo jest da je došlo do nesreće uzrokovane vremenskim nepogodama. Ne vidim veliku misteriju, vidim činjenicu da su unajmili turistički brod i dan je isprva bio prekrasan za obilazak jezera, a možda su i htjeli proslaviti rođendan - što nije tipičan scenarij u kojem bi se našao agent 007', poručio je taj izvor.