špijun u ženevi

Švicarski mediji: Ruski patrijarh radio za KGB 70-ih godina pod kodnim imenom 'Mihajlov'

06.02.2023 u 09:08

Bionic
Reading

Ruski pravoslavni patrijarh Kiril, blizak predsjedniku Vladimiru Putinu, radio je za sovjetske obavještajne službe tijekom boravka u Švicarskoj 1970-ih, pišu u ponedjeljak švicarski mediji, pozivajući se na arhive s kojih je skinuta oznaka tajnosti

Prema dnevnim novinama Le Matin Dimanche i Sonntagszeitung, dosje koji ima federalna policija o čovjeku koji je danas duhovni poglavar Ruske pravoslavne crkve potvrđuje da je Kiril bio dio KGB-a, vanjske obavještajne službe iz vremena Sovjetskog Saveza.

Dva su medija uspjela pregledati dosje u švicarskom saveznom arhivu.

Početkom 1970-ih, patrijarh, koji gorljivo podržava rusku invaziju na Ukrajinu, živio je u Ženevi kako bi službeno predstavljao Moskovsku patrijaršiju u Ekumenskom vijeću crkava.

Misija Kirila, čije je kodno ime bilo "Mihajlov", bila je utjecati na to vijeće.

Cilj Sovjeta tada je bio natjerati ženevsku instituciju da iznese osude na račun Sjedinjenih Država i njihovih saveznike i da ublaži kritike nedostatka vjerskih sloboda u SSSR-u, podsjećaju dnevne novine.

Švicarski listovi dodaju da je Ruska pravoslavna crkva odbila komentirati navodnu Kirilovu špijunsku aktivnost u Ženevi, a Ekumensko vijeće crkava reklo je švicarskim medijima da "nemaju informacija" o toj temi.

Le Matin Dimanche razgovarao je s patrijarhovim nećakom, Mihajlom Gundiajevim, koji ga je naslijedio na mjestu predstavnika Moskovske patrijaršije u Ženevi, a koji tvrdi da njegov ujak "nije bio agent, iako je bio pod strogom kontrolom KGB-a".

To "nije utjecalo na iskrenost njegove predanosti ekumenskom radu s drugim crkvama", rekao je novinama.

Dodao je da patrijarh Kiril posebno cijeni Švicarsku.

"Gajim posebne osjećaje prema vašoj zemlji. Od svih zemalja na svijetu to je možda ona koju sam najčešće posjećivao", rekao je patrijarh 2019. primajući predsjednika gornjeg doma švicarskog parlamenta u Moskvi.