zamjena teritorija

Hashim Thaci najavio ostavku ili referendum ne odobri li kosovska skupština sporazum sa Srbijom

26.02.2019 u 11:54

Bionic
Reading

Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je da će podnijeti ostavku ili raspisati referendum ako kosovska skupština ne odobri sporazum sa Srbijom. Prema tom sporazumu, Kosovu bi pripale tri općine centralne Srbije - Bujanovac, Preševo i Medveđa - ali bi s druge strane ostalo bez područja na sjeveru na kojem žive Srbi

Thaci je za prištinski Report TV precizirao da će podnijeti ostavku u slučaju da sporazum s Beogradom predvidi pripajanje te tri općine Kosovu, a parlament takav sporazum ne prihvati.

'Oni koji me kritiziraju ne bi trebali smatrati da bih prekršio ustav. Nikada ne bih prekršio ustav, ali da se ustav promijeni - to da. Možemo postići dogovor, a onda ga iznijeti pred skupštinu Kosova, koja ga može odobriti ili ne', rekao je Thaci, prenosi B92, i dodao da će u tom slučaju podnijeti ostavku ili raspisati referendum.

Ponovio je da Priština ne može zbog 'neprijateljstva' s Beogradom ugroziti strateški savez sa SAD-om i poručio da bi trebalo ukinuti carine na robu iz Srbije, koje je uveo kosovski premijer Ramush Haradinaj.