CYBER NAPADI

Hakirane stranice Bijele kuće, Pentagona, burze...

08.07.2009 u 21:36

Bionic
Reading

Snažan računalni napad, koji od 4. srpnja ruši web stranice više ministarstava i agencija vlada SAD-a i Južne Koreje, širi je nego se prvotno pretpostavljalo, a na metu su se našli i Bijela kuća, Pentagon i newyorška burza NYSE, izvijestili su u srijedu američki mediji

Ostale mete napada u SAD-u uključuju i neke agencije koje se bore protiv cyber kriminala, poput Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), Ministarstva domovinske sigurnosti i Tajne službe.

Napadnute su i internetske stranice State Departmenta, tehnološke burze Nasdaq, Ministarstva financija, Savezne trgovinske komisije i Ministarstva prometa. Na udaru se našla i web stranica The Washington Posta, koji je u srijedu među prvima izvijestio o cyber napadu, a Glas Amerike (VOA) izvješćuje da je njegova web stranica u Južnoj Koreji nedostupna već dva dana.

Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a objavilo je da je 2008.zabilježeno 5499 neovlaštenih upada u vladina računala, prema 3928upada 2007. i 2172 upada 2006.

Agencija Associated Press izvješćuje da je pribavila popis meta od stručnjaka za sigurnost, te kako još nije jasno tko bi mogao biti odgovoran za napade i koji su mu motivi. Napadnute su web stranice 26 institucija u dvjema zemljama, uključivo ured predsjednika Južne Koreje i ministarstvo obrane, priopćila je južnokorejska Nacionalna obavještajna služba, kako prenosi The Washington Post.

'Čini se da su napadi bili temeljito pripremljeni i izvedeni na razini skupine ili države', stoji u priopćenju. Ta je služba izvijestila u srijedu skupinu parlamentarnih zastupnika u Seoulu kako vjeruje da iza napada u Južnoj Koreji i SAD-u stoji Sjeverna Koreja, izvijestila je južnokorejska agencija Yonhap.

U srijedu se obilježava 15. godišnjica smrti prvog sjevernokorejskog vođe Kim Il Sunga, a prošlih se godina Sjeverna Koreja koristila tom prigodom da iskaže prkos ili nadmoć nad Južnom Korejom, navodi u izvješću VOA.

Južnokorejske su vlasti počele u utorak navečer zamjećivati prekide na internetu, a u srijedu se napad proširio. Najmanje 11 web stranica vlade u Seoulu je jako usporeno ili nedostupno, uključivo predsjedničku stranicu Blue House, ministarstvo obrane, Nacionalnu skupštinu, te više najvećih banaka kao i vodeći internetski portal Naver.

U SAD-u je napad počeo u subotu, 4. srpnja, na Dan nazavisnosti, a niz vladinih web stranica bile su srušene u različitim trenutcima tijekom blagdanskog vikenda i u početku tjedna, po navodima dužnosnika u vladi i izvan nje.

Neke od web stranica osjetile su teškoće još u utorak navečer. Cyber napadi na južnokorejsku vladu i privatne web stranice mogli bi biti povezani sa spomenutim napadima na vladu SAD-a, kazali su američki dužnosnici.

Napadi su uspješni u ograničavanju javnog pristupa web stranicama žrtve, ali na interne e-mail sustave takvi napadi obično ne utječu. Ahn Jeong-eun, glasnogovornica Korejske agencije za informatičku sigurnost, izjavila je kako se čini da su napadi na SAD i Južnu Koreju povezani.