DOČEKAN NA VOLEJ

Hajduk tuži dizajnera zbog kalendara

20.12.2011 u 21:15

Bionic
Reading

Dizajner Petar Jerković najavio je sudsku tužbu protiv Hajduka zbog krađe idejnog rješenja pri izradi novog kalendara za 2012. godinu, no Hajduk je u službenom priopćenju najavio tužbu dizajneru, zbog neovlaštenog korištenja znaka i grba Hajduka u komercijalne svrhe

Nakon prvog 'slučaja kalendar', kada su retuširane fotografije, na kojima je s dresova Hajduka skinuta zvijezda petokraka, na pomolu je još jedan slučaj, ovoga puta 'slučaj plagijat'. Splitski dizajner Petar Jerković najavio je tužbu protiv Hajduka zbog kopiranja njegovog rada, no Hajduk u priopćenju najavljuje tužbu protiv Jerkovića.

Priopćenje Hajduka prenosimo u cijelosti:

Nastavno na javne optužbe g. Jerkovića prilažemo fotografije Hajdukovog kalendara za 2012. godinu i grafička rješenja kalendara za 2011. i 2012. godinu koje je g. Jerković dostavio klubu.

Iako je i na prvi pogled jasno da je riječ o potpuno različitim dizajnerskim rješenjima od prve do posljednje stranice, HNK Hajduk će prosudbu o eventualnom kopiranju rješenja prepustiti sudstvu, a osim neutemeljenih javnih optužbi od strane g. Jerkovića, sudskim putem ćemo zatražiti i zaštitu naših prava i interesa zbog očitog neovlašteno korištenje znaka i grba Hajduka u komercijalne svrhe, od strane spomenutog dizajnera.

Želimo također pojasniti da se HNK Hajduk za potrebe izrade upravo otisnutog kalendara, po zadanom konceptu (prikaz najuspješnijih momčadi) od strane Hajduka, obratio trima različitim agencijama, odnosno grafičkim studijima te između tri ponuđena rješenja odabrao najbolje od kojih nitko, pa ni dizajneri tvrtke Manufaktura d.o.o., nikada nisu ni vidjeli kalendare g. Jerkovića.

Također, što se tiče 'uzusa i standarda zanata' pri definiranju naslovnice koje g. Jerković naziva plagijatom, istom tehnikom izdvajanja igrača na naslovnici svojih kalendara Hajduk se koristio i prethodnih godina, te na isti način predstavljaju svoje igrače na naslovnicama i nogometni klub FC Bayern u kalendaru za 2008. godinu, Birmingham (2012), West Ham (2012), Tottenham (2012) kao i brojni drugi nogometni klubovi u svijetu.

HNK Hajduk Split