NEMA REPOVA OD BARCE

Hajduk i zbog portira državi platio 30.000 kuna

15.03.2012 u 18:12

Bionic
Reading

Prilikom prodaje ulaznica za nogometnu utakmicu Hajduka i Barcelone, odigranu lani u srpnju na splitskome Poljudu, bilo je kršenja Zakona o zaštiti potrošača jer kupcima nisu izdani valjani računi, a i nezakonito se naplaćivala naknada za prodaju ulaznica od 22,14 kuna koja će se morati vratiti oštećenim kupcima, doznaje se u Državnom inspektoratu koji je u Hajduku utvrdio više povreda propisa radnih odnosa

Inspekcijski nadzor zbog sumnjive naplate ulaznica za prošloljetni nogometni spektakl proveden je, nakon dviju zaprimljenih predstavki, u siječnju i ožujku na prodajnome mjestu dviju tvrtaka koje su imale ugovor o agencijskoj prodaji ulaznica. Iako su se ugovorom obvezale da će ulaznice prodavati po nepromijenjenim cijenama, prodavale su ih uz proviziju, to jest naknadu od šest posto plus PDV, a pritom za tako prodane ulaznice nisu izdale poseban račun.

U Državnom inspektoratu kažu da je njihova gospodarska inspekcija utvrdila povredu Zakona o zaštiti potrošača jer kupcu ulaznice koji je prijavio slučaj nije izdan točan, neizbrisiv te jasno vidljiv i čitljivo ispisan račun. Zato će protiv tvrtki mjerodavnome sudu podnijeti optužni prijedlog i na temelju Zakona o zaštiti potrošača donijeti rješenje kojim će se jednom trgovačkom obrtu narediti da oštećenom potrošaču vrati više naplaćeni iznos od 22,14 kuna

U priopćenju Državnog inspektorata ne navodi se o kojim je tvrtkama i obrtu riječ, no u medijima je prije objavljeno da je ulaznice uz proviziju prodavao 'Cro fan shop' u trgovačkom centru 'City Centar One'.

S obzirom na to da je po Zakonu o PDV-u ispostavljanje računa u ovlasti Porezne uprave, ona je provela nadzor, no, kako kažu u Državnom inspektoratu, nije utvrdila povredu propisa.

No, osim nadzora zbog prodaje ulaznica, u Hajduku su u siječnju i veljači bili i inspektori za radne odnose zbog anonimne predstavke o povredi propisa iz radnih odnosa, a utvrdili su mnoge povrede Zakona o radu. Među ostalim, ugovori o radu na određeno vrijeme nemaju naveden razlog sklapanja, ne sadržavaju sve zakonom propisane uglavke, evidencija o radnom vremenu ne vodi se na propisan način, kod poslodavca nema pravilnika o radu i nekih odluka propisanih odredbama tog zakona vezanih uz zaštitu dostojanstva radnika.

Utvrđene su i povrede Zakona o mirovinskom osiguranju jer se kasnilo s prijavama radnika te Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o minimalnoj plaći budući da su utvrđeni prekršaji u obračunskim listama plaća.

S obzirom na to da nadzor još nije završen, Državni inspektorat najavljuje da će nakon njegova završetka zbog utvrđenih prekršaja podnijeti optužni prijedlog ili odrediti novčane kazne.

Inspektorat je izvijestio i da je na Hajdukovoj porti zatečen radnik koji je radio na temelju ugovora o djelu pa je poslodavcu usmeno izrečeno rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti, a poslodavac je tu mjeru otkupio uplatom 30.000 kuna u korist državnog proračuna te je podnesen optužni prijedlog mjerodavnome Prekršajnom sudu zbog utvrđene povrede propisa.