'bolja alternativa od HDZ-a'

Hajdaš Dončić o izvješćima sigurnosnih službi, otkrio i je li mu itko ikada prijetio: 'Jedan na jedan mogu uvijek'

23.02.2023 u 22:26

Bionic
Reading

'Oporba je dosad uspjela upravo javnim pritiskom maknuti nekoliko ministara koji su bili kamen smutnje, ne samo vladajućima nego i hrvatskom društvu. E, sad, ponekad to uspijeva, ponekad ne uspijeva', odgovara SDP-ov šef Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić na pitanje 'zna li oporba napraviti nešto drugo osim potezati opoziv ili interpelaciju'

'Što se tiče SDP-a - govorit ću u ime SDP-a, ne cijele oporbe - imamo nekoliko programa kojima pokušavamo građane uvjeriti da smo bolja alternativa od HDZ-a. Krenuli smo s regionalnom politikom, pa zdravstvenom politikom, pa politikom plaća, koja je najvažnija, jer u konačnici ljude zanima kako će imati veću plaću, a ne košta li nešto dva i pol ili tri eura.', rekao je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić gostujući u Dnevniku Nove TV.

Na pitanje koga zanima rasprava u Saboru, koja će trajati do dugo u noć, a gotovo je nitko i ne prati, Hajdaš Dončić kaže: 'Rasprava je danas generalno krenula u krivom smjeru, sad se to svodi na obračun u nekoj desnici. To je Domovinski pokret, većina njih bili su članovi HDZ-a, a sad se svodi na napad na Penavu, koji je bio, da tako kažem, uvodničar. Više se priča o Vukovaru i Penavi nego o Plenkoviću, što je loše.'

Na to kako se bliže izbori, a SDP je dao rok Možemo! i Centru, Hajdaš Dončić je rekao kako su razgovarali te da 'imaju nešto političkih utakmica u nogama' što se tiče stvaranja predizborne koalicije.

'Moj je stav da to treba napraviti što je moguće ranije i što je moguće brže. Oni još imaju neke svoje unutarnje procese, vidjet ćemo kako će to završiti, osobito što se tiče kolega iz Možemo!.', rekao je Hajdaš Dončić dodajući kako će im neki rok biti kraj ožujka, početak travnja jer, kako je istaknuo, znaju da bi po 'raspoloženju javnosti i nekim anketama koje su radili imali puno bolji zajednički rezultat da idu zajedno'.

'To očekuje jedan dio naših i njihovih glasača. Ali ako ne ide - ne ide, SDP će ići sam. Ja s time stvarno nemam problema', rekao je Hajdaš Dončić.

Govorio je i o slučaju Platak ističući kako će Odbor sada pratiti kako će DORH postupati jer 'nije isto ako to bude prekršaj ili kazneno djelo'.

Kazao je kako su im došla izvješća sigurnosnih agencija.

'Što se tiče SOA-ina izvješća, javno se mogu komentirati tri-četiri ključne stvari, s čime se SOA dobro nosi, a to su kibernetički državni organizirani napadi na različite sustave, ili od Rusije ili od Kine, i to je zapravo OK, potom pojava desnog ekstremizma, ali ne ono što priča Andrej Plenković kao nekakve organizirane skupine, zapravo su vukovi samotnjaci, i dalje odnosi s BiH i Crnom Gorom. To izvješće i ono što radi SOA, što se mene tiče, apsolutno je korektno.

Ja kao predsjednik odbora izvješće VSOA-e neću prihvatiti, vidjet ćemo kako će kolegice i kolege, znate i samo zbog čega. Vrlo su velike računovodstveno-financijske devijacije, tu je dio novca zapravo otuđen.', kaže Hajdaš Dončić.

Istaknuo je da šef VSOA-e ne bi trebao i dalje biti na poziciji.

Kazao je kako je i on tijekom političke karijere primao prijetnje.

'Da, i kad sam bio ministar, i na Facebooku, dođe vam nekakvo pismo iz Australije, ali gledajte, ja to ne prijavljujem. Uvijek kažem, da ne ispadnem malo vulgaran - gledaj, jedan na jedan mogu uvijek.', rekao je Hajdaš Dončić.