plinska afera

Habijan: Ako oporba skupi potpise, nemam ništa protiv izvanredne sjednice

18.07.2023 u 15:29

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan kazao je u utorak da su jedino predsjednik Republike, Vlada i većina svih saborskih zastupnika ovlašteni da predlože izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora, a prikupe li oporbeni klubovi 76 potpisa, ne protivi se izvanrednoj sjednici

"Nije vladajuća većina odbila prijedlog za izvanrednom sjednicom Sabora, jer prijedloga od strane ovlaštenih predlagatelja nema, to mogu biti predsjednik, Vlada ili većina svih zastupnika", izjavio je medijima Habijan, odgovorivši time predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu koji je vladajuće prozvao da su odbili izvanrednu sjednicu jer ne žele da se razgovara o aktualnim aferama za vrijeme godišnjih odmora.

"Mi ne vidimo potrebu za sazivanjem izvanredne sjednice, ali ako skupe potpise nemam ništa protiv", kazao je HDZ-ov zastupnik.

Devet oporbenih saborskih klubova uputilo je u predsjedniku Zoranu Milanoviću formalni prijedlog da temeljem svojih ustavnim ovlasti zatraži izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora. U pismu su predložili dnevni red od dvije točke, zaključak o statusu radnika u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu te zaključak o zaduženju Vlade da razriješi odgovorne u aferi „plin za cent”.

  • +8
Damir Habijan Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Kako ističu, neprihvatljivim smatraju da Hrvatski sabor koristi Ustavom propisanu stanku kao izliku za izbjegavanje rasprave o te dvije točke, dok nije utvrđena barem politička odgovornost u plinskoj aferi. Habijan odbacuje teze prema kojima vladajućoj stranci nije stalo da se o prodaji HEP-ova plina razgovara u javnosti.

"Prošli tjedan smo imali tematsku sjednicu odbora za gospodarstvo koja je sazvana na inicijativu oporbe. Vladajuća većina je to mogla odbiti, a nije odbila jer nam je stalo do transparentnosti, stalo nam je da se pred nadležnim odborom raspravi sve ono što je bilo bitno", istaknuo je. Habijan napominje da je potrebno prikupiti sve podatke na temelju kojih će se utvrditi je li bilo nepravilnosti, a ukoliko se pokaže da ih je bilo, utvrdit će se odgovornost i posljedice. Međutim, nije želio reći do kada bi Vlada trebala prikupiti sve podatke koje je zanimaju.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić nalazi se i u središtu afere glede bespravne gradnje vile na otoku Hvaru, na što Habijan odgovara je je "Državni inspektorat po tom pitanju postupio po zakonu, a što se političke odgovornosti tiče, to je stvar zagrebačkog HDZ-a, kojemu pripada". Zastupnik HDZ-a također tvrdi da nitko ne želi slomiti pravosudne službenike kojima se od ovog tjedna ne plaća vrijeme provedeno u štrajku.

"Od 1. siječnja plaća sudskog zapisničara bit će viša od tisuću eura. Ako pogledamo aktivnosti ove Vlade u pogledu dizanja plaća, vidimo konstantni rast plaća", rekao je Habijan.