pisali predsjednik

Troskot: Nikome nije do odlaska na godišnji jer nas potresa energetska afera

18.07.2023 u 14:32

Bionic
Reading

Devet oporbenih saborskih klubova uputilo je u utorak predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću formalni prijedlog da temeljem svojih ustavnih ovlasti zatraži izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora

Nakon usuglašavanja na zajedničkom sastanku, devet klubova (SDP, Možemo!, Socijaldemokrati, Most , IDS, HSS i RF, Hrvatski suverenisti, Centar i GLAS-a , Fokus i Reformisti) u pismu su predložili dnevni red od dvije točke: zaključak o statusu radnika u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu te zaključak o zaduženju Vlade da razriješi odgovorne u aferi „plin za cent”.

Neprihvatljivim smatraju da Hrvatski sabor koristi Ustavom propisanu stanku kao izliku za izbjegavanje rasprave o te dvije situacije i dok nije utvrđena barem politička odgovornost u plinskoj aferi.

„U ovakvom stanju u državi nikome nije do odlaska na godišnji odmor jer nas potresa energetska afera, a pravosudni sustav je pred kolapsom. Da se novac koji je preko energetskog sustava ukraden isplatio kroz plaće službenicama i službenicima koji rade u pravosudnom sustavu, danas ne bismo imali ovakav kaos gdje sada već preko dvije tisuće slučajeva tjedno kasne”, ocijenio je Zvonimir Troskot (Most).

Plenkovićeva omerta

Pismo predsjedniku zapravo ne bismo trebali ni slati jer Ustav to ne nalaže, međutim, bili smo spremni i na taj ustupak kako bismo predsjedniku izbili sve adute iz ruke kako bi konačno aktivirao članak 79. Ustava, kazao je.

Peđa Grbin (SDP) je istaknuo da su vladajući odbili prijedlog za izvanrednom sjednicom Sabora jer njima odgovara da se o aferama ne govori nego da se svi pravimo da se ništa ne događa i pokupimo na godišnje odmore, ali neće ići.

I danas su izašle nove informacije koje pokazuje da su u plinskoj aferi lagali i iz HEP-a i iz Ministarstva jer ih je na to natjerao Plenković. On želi prikriti svoje tragove kriminala, korupcije i nesposobnosti i natjerao je i Upravu HEP-a i Filipovića da se na Odboru za gospodarstvo prave kao da se ništa bitno nije dogodilo, ustvrdio je.

„Plenković u maniri pravog mafijaškog dona svojim potčinjenima naređuje omertu. Zato šuti. O onome što je nezgodno ne smije se pričati, istina ne smije izaći na vidjelo, ali hoće jer je ovo previše veliko i previše često da bi se sakrilo pod tepih”, poručio je Grbin.

Predsjedniku smo uputili zahtjev i sada mora donijeti odluku, kazao je i dodao da ne može prihvatiti relativiziranje ove afere.

Domovinskom pokretu, koji je odbio potpisati pismo predsjedniku Republike Grbin je kazao da objasne jesu li oni plinski pokret ili Domovinski pokret.

Kukavičko skrivanje

Sandra Benčić (Možemo!) poručila je da ne mogu dozvoliti da na dva mjeseca izvršna vlast „ogrezla u korupciji” ostane bez nadzora i kontrole zakonodavne i sudske vlasti. „Bez funkcionirajućeg Sabora i sa štrajkom u pravosuđu, izvršna vlast ostaje bez ikakve kontrole a s mogućnosti donošenje uredbi sa zakonskom snagom”, pojasnila je.

Iskoristit ćemo sve alate pa i onaj posljednji, da sakupimo maksimalan broj potpisa zastupnika, da zatražimo suradnju i stranka koje su dio vladajuće većine da stanu na „pravu stranu povijesti”, najavila je.

Benčić je ocijenila i da to što se premijer danima „kukavički skriva” i ne oglašava o plinskoj aferi jasno znači da je odgovoran.

Da je predsjednik Milanović htio sazvati izvanrednu sjednicu on bi je već sazvao, smatra Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) koji je ipak zbog jedinstva opozicije dao potpis na pismo upućeno predsjedniku RH.

„Zbog jedinstva opozicije i činjenice da želimo iscrpiti sve moguće dostupne i nedostupne alate prilikom sazivanja sjednice, zbog plinske afere i paralize pravosuđa potpisali smo pismo, no iskreno sumnjam da će to dati neke rezultate”, rekao je Hajduković.

Milanoviću, budi hrabar i odaberi pravu stranu

Dalija Orešković (Centar) pozvala je Milanovića da bude „dovoljno hrabar i karakteran” i odabere „pravu stranu”. „Nesazivanje izvanredene sjednice je zapravo odabir strane ali krive pa ga pozivam da izabere onu pravu, stranu ustavnosti, zakonitosti i zaštite građana”, rekla je.

Ako se ogluši na apel oporbenih klubova, dodala je, to bi značilo da osim paralize sudske i zakonodavne vlasti, imamo problem i u predsjedniku države kao jednom od kontrolora „koji je propustio napraviti kontrolu kad je to bilo najpotrebnije”.

Katarina Peović (Radnička fronta) poručila je da će ustrajati i neće odustati od podrške radnicama. Pozvala je radnike i u drugim sektorima da se solidariziraju s radnicama na sudovima i u državnim odvjetništvima. „I štrajkovi podrške bi bili učinkoviti ako smo u izvnarednom stanju, a jesmo jer nemamo pravosuđe koje funkcionira, onda je sasvim legitimno da se pozove i na generalni štrajk i štrajk solidarnosti, istaknula je Peović, upozorivši da je, nažalost, moguće da će se štrajk pokušati i uspješno razbiti neisplatom plaća, odnosno, čistim nasiljem.

Damir Bajs (Fokus) ocijenio je da premijer „kao noj gura glavu u pijesak” i kada je riječ o stanju u pravosuđu i u plinskoj aferi. Vlada mora osigurati da država funkcionira, naglasio je i pozvao premijera da sjedne sa štrajkašima i nađe rješenje.

DP se neće klanjati nikome

Stipo Mlinarić (Domovinski pokret) kazao je da njegova stranka nije potpisala dopis predsjedniku Republike za sazivanje izvanredne saborske sjednice jer se ne žele nikome klanjati.

„Nećemo se klanjati nikome, da je predsjednik Republike državnik jučer bi bila sazvana izvanredna sjednica Sabora, da ima stav i čvrstinu on bi je sazvao”, kazao je Mlinarić nazvavši predsjednika Republike „kukavicom”.

Poručio je pritom da DP podržava rasvjetljavanje plinske afere i ispunjavanje zahtjeva sudskih službenika kako bi se prekinuo štrajk.

Ako se budu sakupljati potpisi saborskih zastupnika za sazivanje izvanredne sjednice DP će sudjelovati, najavio je Mlinarić i dodavši da je bilo nekih signala od zastupnika nacionalnih manjima odnosno Milorada Pupovca (SDSS) i Darija Hrebaka (HSLS) da bi možda dali svoje potpise.