tijekom ljeta

Prošao Zakon o stambenom zbrinjavanju; građani se iz kontejnera sele u državne stanove

14.07.2023 u 11:52

Bionic
Reading

Hrvatski sabor većinom je glasova u petak podržao izmjene Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima kojima se omogućuje da se tijekom ljeta u državne stanove smjeste građani koji žive u kontejnerskim naseljima ili kontejnerima uz obiteljske kuće

Za taj zakon glasovalo je 76 zastupnika, a jedan je bio protiv.

Građani koji žive u kontejnerskim naseljima ili kontejnerima uz obiteljske kuće zbrinut će se u zgrade koje se obnavljaju i grade sredstvima iz fondova EU i državnog proračuna, a u vlasništvu su države.

Zakonom se proširuje i krug osoba koje ostvaruju pravo na darovanje stambene jedinice poput hrvatskih branitelja, korisnika koji su ostvarili pravo na najam oštećene kuće i građevni materijal za njezin popravak, ako je kuća u vrijeme ostvarivanja prava bila neuseljiva te pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Izmjenama zakona produljuju se i rokovi za ugradnju darovanog građevnog materijala sa sadašnjih 120 dana na šest mjeseci od zadnje isporuke građevnog materijala te se žrtvama obiteljskog nasilja pravo na smještaj produžuje za dodatno dvije godine, tj. s dvije na četiri godine.

U poreznom tretmanu izjednačavaju se građani koji temeljem ovog zakona stječu vlasništvo na zgradama i stanovima i građani koji stječu u vlasništvo zemljište za gradnju te neće trebati plaćati porez na promet nekretninama, ali su dužni biti prijavljeni na području na kojem imaju nekretninu.

Prije glasovanja saborska oporba napustila je sjednicu ustrajavajući da se sazove izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora zbog šestotjednog štrajka u pravosuđu i plinske afere.